<

Робота онлайн: як журналісту БУГу написали шахраї й самі залишились «в мінусі»

13:02 | 11.12.2023 / Нововолинськ / , /
Перегляди
1418
/ Коментарі відсутні

Журналісту інтернет-видання «БУГ» прийшло повідомлення в телеграм з пропозицією онлайн робити. Обіцяли «дохід» 30-150 тис. гривень. Звісно, що нам відомо про цю шахрайську схему, але вирішили детальніше зʼясувати.

У телеграм шахрайський бот відправив повідомлення, скоріше це навіть не українці, бо пишуть з грубими помилками, неправильно пишуть закінчення слів.

«Вам потрібна задача, яка принесе вам дохід у вільний час? Процес дуже простий, ви можете поставити лайк на продукцію продавця через свій мобільний телефон, працюючи вдома. Середньоденний дохід 150-30 тис. грн. Ви зацікавлені в участі?», – йшлося в повідомленні.

Отож журналіст погодився на пропозицію, потрібно було написати своє імʼя, прізвище та вік.

Прийшло перше завдання: натиснути «сердечко» біля товару на сайті «Rozetka», за посиланням, яке відправили шахраї, і надіслати їм знімок екрана. Такі дії потрібно було повторити чотири рази.

Далі – написати іншому боту й отримати свою «зарплату» – 150 гривень.

Наступного дня шахраї додають до чату WhatsApp, де «заробітки» вже зовсім інші.

В чаті багато підставних користувачів/ботів, які підроблять скріншоти, створюючи видимість того, що люди виконують завдання і заробляють. Також шахраї попереджають, що раніше вийти з завдання не можна, бо не отримаєш зарплату.

Ось ці підроблені знімки екрана з банківськими переказами. Видно, що цифри фальшиві, особливо розвеселило – «9 Грудень»:

Продовжувати далі «заробляти», ми звісно не стали, адже у цьому заключається афера.

Шахраї пропонують переказати їм від декількох сотень до десятків тисяч гривень, які обіцяють повернути швидко та з відсотками. Спершу кошти дійсно повертають. Але коли користувач зробив переказ на потрібну їм суму, шахраї припиняють спілкуватись із жертвою та блокують її в месенджерах.

150 гривень, які ми отримали від шахраїв, ми перерахували волонтерці з Нововолинська Богдані Синиці. Звісно, що це не особисті гроші шахраїв, а кошти обманутих ними українців.

Тому закликаємо мешканців бути пильними та не попадатись на гачок шахраїв! Попередьте також своїх рідних. Адже стали жертвами безліч людей:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок