<

[ОНОВЛЕНО]Відділення стаціонарного догляду для постійного проживання: які умови пропонують літнім людям у селищі Благодатне

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:04 | 9.02.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
3996
/ 1 коментар

Чимало жителів Нововолинської громади за різних обставин не мають змоги цілодобово перебувати з близькими, тому відділення стаціонарного догляду для постійного проживання у селищі Благодатне стало домівкою для пенсіонерів та осіб з обмеженими можливостями. Важливо, у даному закладі проведуть службове розслідування щодо неналежних умов проживання.

Станом на 20-те квітня 2023 року стало відомо, що у відділенні стаціонарного догляду в Благодатному неналежні умови проживання та невчасне надання медичної допомоги. Про це повідомили родичі однієї з мешканок цього закладу міському голові Борису Карпусу.

Директорка Територіального центру соціального обслуговування Валентина Журавська розповіла про умови проживання. Відділення стаціонарного догляду для постійного проживання функціонує з 1997-го року та зустрічає нових жителів будинку.

“Наше відділення створено для осіб похилого віку та людей з інвалідністю, протягом 2021-го року у нас проживало 60 мешканців”, – додала Валентина Журавська.

У будинку розташовано 40 ліжкомісць, тут мешкають 38 осіб різних вікових категорій. Найстарша 96-річна жінка проживає у відділені уже 25 років, наймолодшому жителю – 56 років.

Умови проживання

Працівники завжди готові приймати нових людей, гарантуючи теплу атмосферу та хороші умови проживання.

1 поверх

На даному поверсі розташовані 3 кімнати для чоловіків по 4 та 5 ліжкомісць, їдальня, а також 2 кімнати для проходження карантину та ізоляції.

“При поселенні у відділення стаціонарного догляду людина 14 днів перебуватиме у карантинному відділені, де при потребі фахівці вузькопрофільних медзакладів проводитимуть додатковий медичний огляд”, – зазначила директорка.

Карантинне відділення забезпечене санвузлом та засобами реабілітації – підйомники, інвалідні візочки та функціональні ліжка.

Якщо ж у мешканця будинку є загроза щодо певних інфекційних захворювань, людина поселяється у кімнату-ізолятор для обстеження та направлення у медичну установу.

“У випадках, коли мешканця не направляють у медзаклад для лікування, але є рекомендація сімейного лікаря – людина лікується тут протягом 14 днів та повертається у свою кімнату”, – додала керівниця.

2 поверх

На поверсі розташована їдальня, 2 одиночні кімнати та 4 кімнати по 5-6 місць для жінок.

“На цьому поверсі розташована кімната відпочинку, тут жінки дивляться фільми та телепередачі”, – розповіла керівниця.

З новинок у відділенні стаціонарного догляду працює ліфт, кошти на який були виділенні з державного бюджету по пілотному проекту «Розвиток соціальних послуг». На встановлення ліфта виділили понад 600 тис. гривень.

Святкові заходи

У віддалені знаходиться актова зала, де організовують заходи до релігійних, державних свят. У минулому році проведено концертну програму до Міжнародного дня людей похилого віку та до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

“До релігійних свят ми запрошуємо священнослужителів церкв Нововолинської громади. До державних свят у концерті приймають участь працівники палацу культури та музичні гурти”, – розповіла Валентина Журавська.

У даній кімнаті також є молитовний куточок, що власними силами створили працівники відділення.

Харчування

При відділені на першому поверсі розташований харчоблок. Мешканці будинку забезпечення 5-разовим харчуванням, що на 95% відповідає зазначеним законодавством нормам.

За потреби у відділенні працює медсестра, яка відповідно до стану здоров’я та рекомендації сімейного лікаря складає дієтичне меню.

“Харчування забезпечене кашами, м’ясними та хлібобулочними виробами, рибною та молочною продукцією”, – додала керівниця.

Здоров’я

У відділені функціонує пост медичної сестри, яка цілодобово спостерігає за станом здоров’ мешканців.

“Зараз розробляємо проектно-кошторисну документацію для того, щоб біля кожного ліжка знаходилась кнопка екстреного виклику та медсестра оперативно реагувала”, – розповіла Валентина Журавська.

Ціни за проживання

При поселенні для кожної люди розробляється індивідуальна програма надання соціальної послуги догляду у стаціонарі.

“До відділення потрапляють відповідно до середньомісячного розрахунку зареєстрованих членів сім’ї”, – зазначила деректорка.

Особи, дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів, проселяють з відрахуванням 75% з розміру пенсії.

Середньомісячний дохід осіб, який становить більш як два прожиткових мінімуми, але менше чотирьох – поселяються у відділення стаціонарного догляду з розрахунком 80% від середньомісячного доходу сім’ї.

Дохід осіб, який становить більш як чотири прожиткових мінімумів поселяються у відділення за повну вартість утримання – 384 гривень за добу.

“Мешканці забезпечуються засобами гігієни, реабілітації, соціально-побутовим обслуговуванням, одягом та взуттям”, – розповіла Валентина Журавська.

Поселення

До відділення стаціонарного догляду звертаються громадяни похилого віку, особи з інвалідністю та люди, які за станом здоров’я потребуть цілодобового догляду.

“Якщо не встановлена група інвалідності, тоді протягом певного часу ми звертаємось у медичні установи та виробляємо відповідний пакет документів”, – зазначила директорка.

Звертатись на поселення у відділення стаціонарного догляду для постійного проживання можна через управління соціального захисту, територіального центру, медичні та комунальні установи.

“Є випадки, коли наші працівники через структурні підрозділи виявляють даних громадян та оперативно реагують на ситуацію”, – додала Валентина Журавська.

Пакет документів

  1. Заява
  2. Медичний висновок
  3. Копії: паспорта, кода, пенсійного посвідчення, довідка про групу інвалідності (при наявності)
  4. Довідка про склад сім’ї
  5. Довідки про доходи усіх зареєстрованих членів сім’ї.

Якщо особа за станом здоров’я не може зібрати необхідний пакет документів – працівники територіального центру допомагають.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок