<

У Нововолинський музей передали ікону 18 століття з Низкиницького іконостасу, яка десятки років перебувала на шафі церкви

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:08 | 9.02.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
3154
/ 1 коментар

До Нововолинського історичного музею передали найяскравіший елемент Низкиницького іконостасу — ікону «Таємна вечеря». Вона десятки років знаходилась на шафі церкви у селі Кропивщина.

Про це написав у фейсбуці Юрій Велінець, доктор філософії з історії та археології, краєзнавець, провідний науковий співробітник Нововолинського музею.

Він повідомив, що завдяки свідченням та допомозі отця Віктора Мартиненка вдалося з’ясувати, що впродовж десятка років на шафі Свято-Покровської церкви села Кропивщина перебувала ікона “Таємної вечері” – елемент Низкиницького іконостасу XVІІІ ст.

У храм вона потрапила у 1997 році через брак церковного начиння у новозбудованій церкві. Ікона являє собою одну з найяскравіших декорованих частин Низкиницького іконостасу.

5-го лютого після закінчення недільного богослужіння було проведено збори релігійної громади, на якій спільно з отцем Віктором і художником-реставратором Артемом Погрібним було висловлено пропозицію передачі ікони до Нововолинського історичного музею.

Громада з розумінням поставилася до пропозиції та схвалила прохання експедиції проявивши свою високу самосвідомість у збереженні сакральних пам’яток Волинського Прибужжя.

“Щиро дякую Кропивщанській громаді, отцю Віктору Мартиненку, художнику-реставратору Артему Погрібному в участі, сприянні та збереженні наших об’єктів минулого, які розширюють кругозір подальших наукових досліджень”, – написав Велінець.

Нагадаємо, знищив Низкиницький іконостас приблизно в 1991–1992 рр. отець Павло (Лебідь) прикриваючись ремонтними діями й «оновленням» храму. «Спалення» іконостасу могло бути прикриванням продажу декорованих і художніх елементів іконостаса «мисливцям за іконами» або колекціонерам.

Низкиничівський іконостас ХVІІІ ст. Фото початку ХХ ст, (фото з соцмереж)




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок