<

Про кримінал, зупинку шахт і спростування Пилипюком його звільнення – журналістське розслідування

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:39 | 7.10.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
8
/ коментарів 18

Наприкінці вересня звільнили від виконання обов’язків генерального директора Державного підприємства «Волиньвугілля» Андрія Пилипюка. «У зв’язку з реорганізацією підприємства», – йдеться у наказі Міністерства енергетики і вугільної промисловості України. Чи відповідає офіційна причина реальному стану справ і чи не спосіб це уникнути відповідальності?

За керівництва Андрія Пилипюка волинські шахти втратили дозвіл на видобуток вугілля і опинилися на межі закриття. Окрім того, Андрія Пилипюка обвинувачують в низці кримінальних порушень, – пише «Сила правди».

Ситауцію на «Волиньвугіллі» досліджували журналісти «Сила правди» та спробували отримати відповіді на запитання в Пилипюка.

Перша шахта – вже історія

23-го червня цього року «Шахта №1 «Нововолинська» відзначила 65-річчя. Її почали будувати у 50-х роках минулого століття і вже за чотири роки здали в експлуатацію. Завдяки цьому на Волині виросло нове місто Нововолинськ. Влітку 2015-го «Шахта №1 «Нововолинська» вийшла зі складу ДП «Волиньвугілля» і стала окремим підприємством. За час свого існування перша шахта видала на-гора 16,5 мільйона тонн «чорного золота». Але майже два роки тому припинила видобуток вугілля. 

Протягом 2016-2017-го ДП «Шахта №1 «Нововолинська» очолював Андрій Пилипюк. Саме після цього досвіду його підвищили до директора ДП «Волиньвугілля».

Про те, як господарював Андрій Пилипюк на першій шахті, довідуємося з судового реєстру. 

У серпні 2019-го року до Нововолинського міського суду скеровано обвинувальний акт відносно Андрія Пилипюка. Його обвинувачують одразу за кількома статтями Кримінального кодексу: службова недбалість (ч. 2 статті 367), привласнення і розтрата майна (ч. 2 статті 191) та невиконання судового рішення (ч. 3 статті 382 ). Інкриміновані порушення стосуються його діяльності саме на посаді керівника шахти №1 Нововолинська. Згодом справу перенаправили до Володимир-Волинського міського суду, де вона й буде розглядатися згодом.

«Йдеться про списання шахтного обладнання протягом 2016-2017-го років. Арочне кріплення і труби списувались нібито на шахту «Бужанська», але туди так і не доїхали. Недостача становила близько 2 тисяч комплектів. Один бувший у використанні комплект тоді коштував 3,5-4 тисячі гривень. Охорона кілька разів викликала поліцію, яка, направду, дуже мляво реагувала», − коментує джерело “Сили Правди”.

З судового реєстру довідуємося, що об’єднане кримінальне провадження, принаймні, на етапі досудового розслідування, складалося з 18 кримінальних правопорушень і стосувалося зловживань на понад десять− мільйонів гривень.

«Слідчий посилається на те, що під час досудового розслідування одного з епізодів об`єднаного кримінального провадження встановлено, що з 28.03.2016 по 19.12.2017, виконуючий обов`язки директора ДП «Шахта №1 «Нововолинська» Андрій Пилипюк внаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків, через несумлінне ставлення до них, не забезпечив належного зберігання основних засобів по підземній дільниці №2, дільницях стаціонарного обладнання, водовідливу та забійного обладнання, що спричинило його нестачу та тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам Державного підприємства «Шахта №1 «Нововолинська» у вигляді матеріальної шкоди на загальну суму 10 302 494,62 грн», − читаємо в одній з судових ухвал

А тим часом, 3-го жовтня цього року, стало відомо, що першу шахту затопили.

Про це повідомив під час брифінгу у Верховній раді України голова профспілки гірників шахти №9 Василь Гура.

«Втопили першу шахту Нововолинська, щоб заховати корупційні схеми, по яким викрадали обладнання», – припустив він.

Операція «Ліквідація». Епізоди крадіжок шахтного обладнання

«Сила правди» проаналізувала понад два десятки судових документів, щоб розібратися в обставинах справи, яка незабаром слухатиметься у суді, і виокремила кілька епізодів.

Восени 2016-го працівники нововолинської шахти № 1 помітили крадіжку кольорових металів з підсилюючої електростанції ТСШВП-240. Вкрали трансформатор і роз’єднувачі вартістю в сотні тисяч гривень. Співробітники шахти повідомили керівника та склали акт обстеження підстанції. За словами гірників, Андрій Пилипюк не відреагував, тому охоронець копальні сам написав заяву в поліцію. Згодом директор спростував інформацію про свою бездіяльність. Мовляв, саме перебував у відрядженні в Києві. Тож, заяву в поліцію про крадіжку написав вже як повернувся.

У березні 2017-го поліція зупинила у Нововолинську завантажений шахтними арками КАМАЗ. Водій пояснив, що їде з ДП «Шахта №1 «Нововолинська». Однак у товарно-транспортній накладній не було вказано тип та вид вантажу. За словами директора шахти Андрія Пилипюка, ці арки мали 70% зносу, були списані і продані ТОВ «Західна лінія» як металобрухт. 

«Кошти за арочне кріплення вже отримали та поділили таким чином: 7 тисяч гривень – на виконавче провадження з відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я працівників, 5 тисяч – на податкову, 5 тисяч – на підзвітні кошти працівникам, 1 тисяча – на «УкрПетроль», – розповідав «БУГу» Андрій Пилипюк. 

Товарно-транспортна накладна. Арочні кріплення продали за 18 тисяч грн.

Та все ж за даним фактом відомості внесли в ЄРДР і кваліфікували злочин як крадіжку. 118 шахтних арок (40 комплектів) вилучили та арештували. На той час вартість одного вживаного комплекту становила приблизно 4 тисячі гривень. 

Згодом провадження об’єднали і навіть призначили металознавчу експертизу, яка встановила: 

«…частина представлених на дослідження вилучених ланок арочних кріплень, є придатними для повторного використання, може використовуватись за своїм функціональним призначенням як елементи арочних кріплень гірничих виробок. Частина представлених на дослідження вилучених ланок арочного кріплення, що є деформованими деталями і підлягають відновленню, після відновлення може використовуватись за своїм функціональним призначенням як елементи арочних кріплень гірничих виробок. Частина представлених на дослідження вилучених ланок арочних кріплень є деталями, що не піддаються відновленню, не можуть використовуватись за своїм функціональним призначенням як елементи арочних кріплень гірничих виробок».

Окрім того, у червні 2017-го задокументовано факт крадіжки з підприємства 50 труб з чорного металу довжиною 5-10 метрів. Про це також йдеться у судових ухвалах.

Окрім службової недбалості, привласнення і розтрати майна Андрія Пилипюка звинувачують у невиконанні судового рішення. Річ у тім, що було відкрито виконавче провадження, яким передбачалося стягнення з ДП «Шахта №1 «Нововолинська» майже 18 мільйонів гривень боргу. Відтак, щоб контролювати рух коштів, керівництву заборонили відкривати і використовувати додаткові банківські рахунки. Та Андрій Пилипюк не втримався, незважаючи на попередження виконавців, таємно відкрив два банківські рахунки в АТ «Райффайзен Банк Аваль» та ПАТ «Укргазбанк». В мішку голки не сховати, тож і це порушення потрапило до «кримінального коктейлю».

Обшуки і речові докази

Рівно два роки тому, 5-го жовтня 2017-го, ЗМІ повідомили про обшуки в кабінеті в.о. директора «Шахти №1 «Нововолинська» та на складах ПАТ «Червоноградський завод залізобетонних виробів». Керівник Нововолинського відділу Володимир-Волинської прокуратури Іван Васьовчик тоді підтвердив, що слідчі дії проводилися також за місцем проживання Андрія Пилипюка, в рамках кримінального провадження.

З ухвал Волинського апеляційного суду дізнаємося, яке саме майно вилучили під час обшуків і що з ним трапилося далі. З частини речових доказів суддя Петро Філюк зняв арешт вже за декілька днів після обшуків. Тож Андрієві Пилипюку повернули два мобільні телефони, комп’ютер, банківську картку, 400 злотих, 39 900 гривень, що були знайдені вдома і в кабінеті директора.

Таке рішення суддя аргументував тим, що слідчим у справі не було доведено, що ці речі «були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об’єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення», – йдеться в ухвалі.

Те ж саме сталося згодом і з гірничим обладнанням. Щоправда апеляційну скаргу до суду подала фірма «Енерго-Вік», яка заявила свої претензії на арештоване майно.

Інформація про ТОВ «Енерго-Вік» з аналітичної системи Clarity Project

Представник підприємства стверджував, що за два дні до обшуків ТОВ «Енерго-Вік» взяло в оренду майно ПАТ «Червоноградський завод залізобетонних виробів», яке згодом опечатали правоохоронці. 

«В поданій апеляційній скарзі директор ТзОВ «Енерго-Вік» вважає ухвалу слідчого судді необґрунтованою. Посилається на те, що майно на яке накладено арешт належить ТзОВ «Енерго-Вік», і воно не має відношення до розслідуваного кримінального провадження. Також зазначає, що слідчим суддею безпідставно розглянуто клопотання прокурора без виклику власника арештованого майна. Просить ухвалу слідчого судді скасувати та постановити нову, якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора про арешт майна», – йдеться в судовому документі. І тут Волинський апеляційний суд не зробив винятку – задовольнив апеляційну скаргу і зняв арешт.

Нагадаємо, на території ПАТ «Червоноградський завод залізобетонних виробів» під час обшуків виявили «металеві конструкції напівовальної форми, схожі на частини шахтних арок, у чотирьох окремих насипах в кількості зліва направо: в першому 145 штук, в другому 99 штук, в третьому 63 штуки, в четвертому 29 штук, та металеві конструкції різної ваги, розміру та форми в кількості близько 10 штук»

Майже рік волинські шахти добувають вугілля незаконно

До особистих негараздів керівника ДП «Волиньвугілля» додалось і те, що ще у 2018-ому році збіг термін дії спецдозволу на видобуток вугілля. Усе б нічого, проте керівництво підприємства пропустило терміни, коли ці дозволи можна було пролонгувати і тепер повинне подавати документи на отримання дозволу на видобуток, так би мовити, з нуля.

Окрім того, закінчився термін дії ліцензії Держпраці на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки. Це також трапилося понад рік тому. За цей час Андрій Пилипюк не зумів отримати необхідні дозвільні документи. А тим часом на шахтах стались нещасні випадки, в тому числі і летальні. Тож в серпні 2019-го Волинський окружний адміністративний суд задовольнив позов Головного управління Держпраці в області до ДП «Волиньвугілля» і заборонив використовувати шахтне обладнання. 

Суд постановив:

«Зупинити до отримання Державним підприємством «Волиньвугілля» у встановленому порядку в органах Держпраці дозволів на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки:

Відокремленим підрозділом «Шахта №9 «Нововолинська» та Відокремленим підрозділом «Шахта «Бужанська» – устаткування для видобутку та збагачення кам`яного вугілля; 

Відокремленим підрозділом «Шахта «Бужанська» – парових котлів теплопродуктивністю понад 0,1 МВт. 

Відокремленим підрозділом «Шахта «Бужанська» – вантажопідіймального крана монтажного гусеничного в ГП 25т.

Відокремленим підрозділом «Шахта «Бужанська» – електротельферів ТЕ-320 

Відокремленим підрозділом «Шахта №9 «Нововолинська» та Відокремленим підрозділом «Шахта «Бужанська» – експлуатацію устаткування напругою понад 1000 В (електричне устаткування електричних станцій та мереж, технологічне електрообладнання)», – йдеться у рішенні.

Якщо воно вступить у дію, шахти зупиняться, – кажуть гірники.

Окрім того, Міністерство палива та енергетики подало позов про стягнення матеріальної шкоди з Андрія Пилипюка. Третьою особою, що не заявляє самостійних вимог виступає ДП «Шахта №1 «Нововолинська».

«Рішення не остаточне», – Андрій Пилипюк про відсторонення від керівництва «Волиньвугіллям»

“Силі Правди” вдалося сконтактувати з екс-виконувачем обов’язків гендиректора ДП «Волиньвугілля» Андрієм Пилипюком. Пан Андрій спростував інформацію про своє звільнення, а також прокоментував кримінальне провадження відносно нього.

– Чому відбулося затоплення першої шахти? Це робиться за чиїмось наказом, розпорядженням чи як?

– Вона не відноситься до «Волиньвугілля», ми її вивели зі складу. Вона знаходилася в підготовці до ліквідації. Це затоплення мало бути, але воно мало б бути цивілізовано. Поки був Борсук там (колишній директор шахти № 1 Михайло Борсук, – авт.), ми вилучали звідти всю ту арку і передавали її на «Волиньвугілля», матеріали всі, що там були, обладнання, все передавалося. А два тижні тому помінявся там керівник.То він вже перестав передавати нам обладнання. Розумно почав розказувати: на Львів буду передавати. Потім поїхав на Київ. Я думаю, що він дав команду. 

– Вас відсторонили від виконання обов’язків генерального директора ДП «Волиньвугілля»?

– Не відсторонили, а скоротили. Наразі ми очікуємо на рішення міністра.

– Тобто це не звільнення? Рішення не остаточне?

– Наказ як був, так він може бути й назад, ви ж розумієте.

– Чи визнаєте висунуті вам звинувачення в кримінальному провадженні? Зокрема, в частині розтрати майна і привласнення коштів.

– Звісно, не визнаю. Я впевнений, що суд прийме вірне рішення і закриє його у судовому засіданні. 

– Чи відкривали ви рахунки в інших банках тоді, коли вам було заборонено це робити?

– Відкривав. Винуватий. Мусив відкривати, щоб підприємство жило. Якщо підприємство не отримує копійки місяць-другий-третій… Це ж і мастило якесь треба, і набивку сальникову, треба воду качати, той самий папір, картриджі заряджати. Я не хочу це коментувати. В мене було все погоджено з виконавчою, просто вони потім вирішили чогось так. Тут нічого такого страшного немає. Я не відкривав його з корисливих цілей. Всі кошти, які заходили, йшли через бухгалтерію. Все видно. 

– Наразі з вами судиться Міністерство, хочуть стягнути з вас заподіяні збитки. Про що йдеться?

– Там взагалі ситуація цікава. Людина звільнилася, коли я працював на першій шахті керівником. Я підписав заяву про звільнення. Я ту людину не знаю і в очі не бачив. А він пішов служити в військкомат. І виявилось, що він захищений законом. Через півроку він подав до суду, що він неправомірно звільнений. Суд йому нарахував 64 чи 72 тисячі за півроку що він не працював. Чомусь Міністерство подало, що я винен. Я цього не розумію. В будь-якому випадку кошти ми йому платили.

Далі телефонний зв’язок з Андрієм Пилипюком обірвався. Тож з’ясувати, чому ДП «Волиньвугілля» не має спецдозволів на користування надрами та чи буде продовжувати видобуток, не вдалося. Разом з тим Андрій Пилипюк запевнив, що апеляційну скаргу на рішення Волинського окружного адмінсуду про зупинення використання обладнання в шахтах подано.




коментарів: 18
  1. Чим менше видобутку вугілля , тим більше цирку! Клоуни категорично відмовляються покидати арену цирку!

  2. То ще поверхнева стаття.Після всього зла що він заподіяв нашій галузі він повинен сидіти років з 10 з конфіскацією. Крав він багато,нагло і навіть не сильно приховував це.
    І зараз ми не отримуємо зарплату по вині його одного особисто.Він десь нас усіх бачив і вирішує як би то залишитись за рахунок нашої зп.
    Він допустив до нас Венгрина і його команду яка за мінімальні гроші купила першу дільницю і провела Танчева(привіт Рябовичу який кричав голосно на той момент , не являючись працівником шахти.ось шахта його і виштовхнула як інородне тіло).
    Треба доки не пізно стати і зробити щоб нас почули.Не тоді коли потрібно Танчеву, щоб показати міністру що ми хочемо і надалі бути рабами Венгрина .А СТАТИ І ПОКАЗАТИ ЩО МИ ЖИВІ ЛЮДИ І НАМ ВСЕРІВНО ХТО ГЕНЕРАЛ ЧИ ДИРЕКТОР.НАМ ПОТРІБНІ ЗАРОБЛЕНІ ЧЕСНО КОШТИ .А свої закулісні ігри ведіть за свої кошти,не втягуючинас і наші родини які живуть кредитами.

    • Вєнгрина допустив сюди Порошенко. Згадай , як перед виборами той Вєнгрин їздив по шахтах та палко закликав голосувати саме за Петю!

      • Я так і знав!!! Це Порошенко у всьому винен-це він не видобуває вугілля! ВАТА-ШОУ по-Нововолинськи!

  3. На 10 шахті де нема Венгрина і Пилипюка(Танчева) люди отримують кошти і живуть спокійно.Їм всерівно чи її запустять, стаж іде,зарплата своєчасно а все інше то дрібниці.
    Неспроста вони тількі про себе нагадали ,їм одразу допомогли обласні депутати і вони отримали кошти за два місяці напротязі тижня.І не потрібно їм вугілля чи його збуту. І так все добре.
    А через Венгрина,Пилипюка, Танчева ми штучно не отримуємо кошти доки вони вирішують свої питання.
    Дійшло до того що працівники розраховуються з 9 шахти та переходять на 10.

  4. Як би людина вкрала доску чи якийсь метал на шахті то вже давно сиділа б.А Пилипюк мільони розікрав і на волі.Ганьба нашим правоохоронним органам і прокуратурі.

    • Та вже живемо! Головне-зубожіння зникло, всі сидять на своїх душах… За що й боролись… Правда дурнів тільки більше стало…

  5. Ніхто підтримувати не буде команду Пилипюка,так як це люди ,які обікрали неодноразово вугільну галузь Волині.Пилипюк,Танчев,Шарко,…це люди, які за нашими спинами вирішують лише своі інтереси.Вони думали що всіх куплять?Ні,є ще люди ,яких не купити.Люди,розкрийте очі,як Вас дурять!На що Ви ведетесь?На ті показові слова і обіцянки про краще життя.Всі вже побачили яким життям ми зараз живемо і які обіцянки лунали нам на вуха.Нічого не зробили,нічого не добились.Ми сильні тоді,коли ми дружні.Час об’єднатись нам,як єдина команда і прогнати тих
    хто грабує наші сім’і.Ганьба банді Пилипюка!!!

    • … Ви “сильні” тільки коли за “банкою” вугілля “даєте”! А… Ще з “бабами”… Коли в шахті “тормозки” їсте.

  6. Цікаво а що ГОЛОТИ зарплату Нам платять??? чи танчеві і пилипюкі??? чи то може голоти струг мали на шахту привезти??? чи то може голоти кожних тиждень по 25 % обіцяли платити! Чи то може шахти голоти??? …а чомсу цікаво Юрків мав щось десь платити, якщо вкрали все що можливо тачев з пилипюком! спитай павліка за які грощі вони собі квартири та машини покупляли! а ти зуби на полку поклади і в дупу павліка іди поцілуй! =)

  7. Ого ! а до чого тут Голоти? Чи вже “шавкам” пилипюка і танчева немає , що писати ? Ти в директора питай за свою зарплату! Де ті заробленні Ваші мільйони ! ))) КАРМІЛЬЦИ )))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер
1 Травня, Середа