<

Показали ретро фото футбольної команди «Шахтар-Нововолинськ»

14:35 | 9.10.2023 / Нововолинськ / /
Перегляди
789
/ Коментарі відсутні

Оприлюднили ретро світлини Нововолинської команди з футболу «Шахтар».

Про це написав Дмитро Панфілов у фейсбуці.

Історія створення СОК «Шахтар» та футбольної команди

У 50-х роках місто отримувало серйозні дотації з бюджету для будівництва шахт, видобування вугілля, та й звісно футбол не залишився осторонь. Й у новозбудованому місті звели стадіон. Ну а який ж стадіон без футбольної команди.

Новостворена команда «Шахтар» щойно створеного міста Нововолинськ відразу заявила про себе у обласному футболі.

Команда Нововолинськ з’явилась у 1953 році. І з кожним роком набирала обертів, здобувала бронзові (1959р.), срібні (1957, 1958 рр.) медалі, одним словом підбиралась до вершини.

І у 1960 році вперше стала чемпіоном Волинської області.

Взагалі 60-ті роки можна вважати розквітом футболу у Нововолинську. Команда раз по раз ставала чемпіоном Волині, і за тодішніми правилами грала перехідні матчі із представником області у класі Б чемпіонату СРСР. Але здолати луцьку “Волинь” їм було не під силу. Тричі “Шахтар” ставав чемпіоном і на шляху до класу Б їх зупиняла найкраща команда Волині. Але все ж, у 1968 році “Шахтар” досяг свого. Команді надали статус майстрів і вони стартували у класі Б чемпіонату СРСР. Проте одного року колективу стало достатньо, щоб зрозуміти, що чемпіонат Волині це їхній максимум. 17 очок і останнє 22-е місце у своїй зоні класу Б і повернення на обласний рівень.

Надалі команда зосередилась на внутрішньообласних змаганнях. Команда варилась у Волинській кухні ще декілька разів, ставши чемпіонами області у 1969, 1974 та 1976 роках. У 80-их роках «Шахтар» так і не зміг стрибнути вище другого місця у чемпіонаті (1980) і фіналу кубка (1987, 1989). Невеликий прорив у колективу відбувся за незалежної України.

Спонсором клубу стала Шахта №9, відповідно і назву змінили. Колектив знову вирішив спробувати вийти за межі Волинської області і три роки присвятив боям у Аматорському чемпіонаті України. Але щось продемонструвати на всеукраїнському рівні представник Нововолинська так і не зміг. Команда постійно посідала місця у нижній частині таблиці. Після цього клуб знову повернув собі назву «Шахтар» і з року в рік грає у чемпіонаті Волині.

І ось через понад 40 років у 2022 році футбольний клуб «Шахтар-Нововолинськ» знову став Чемпіоном Волині.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа