<

Показали краєвиди Нововолинської громади з териконів шахти №8

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:15 | 8.11.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
1427
/ коментарі 3

6-го листопада історик Юрій Велінець сфотографував терикон нововолинської шахти №8 та краєвиди з нього на села Хренів і Дігтів, а також 15-й Мікрорайон.

Фото автор опублікував у фейсбук-спільноті “Історія Нововолинської громади” та розповів як будували та працювали на копальні №8.

В 1954 році між селами Низкиничі і Хренів розпочалося будівництво шахти № 8. Вже в листопаді 1959 року її було введено в експлуатацію.

З усіх шахт Волині, ця мала найскладніші геологічні умови розробки вугільних пластів. Проникнення підземних вод в робочі лави тут залишалася найбільш високою, що часто приводило до труднощів вуглевидобутку.

Попри це впродовж 60-их років ХХ століття бригадою О. Разборського було встановлено декілька всесоюзних рекордів проходки. В жовтні 1970 року бригада В. Шиманського працюючи на шахті № 8, за три робочих дні, комбайном ШБМ-2м, пройшла 1 134 погонних метрів виробки, встановивши новий всесоюзний рекорд.

З наростанням кризових явищ в економіці СРСР вже у 1982 році шахта №8 не досягала своєї проєктної потужності вуглевидобутку. Через це впродовж 1980-1990-х років копальню приєднували до сусідніх шахт, як дільницю, а згодом повністю ліквідували.

“Сьогодні лише терикон шахти № 8 нам нагадує про її минуле. Однак і він зазнає руйнувань через ерозію та вивезення породи для різних призначень (засипання доріг, як матеріал для вирівняння площ під будівництво тощо). Часто цей терикон потрапляв в гучні скандали у зв’язку із нелегальним вивезенням породи. Вважаю, що тепер терикони шахт є також візиткою нашого краю і зацікавлюють туристів своїми фотозонами й пейзажами”, – додає автор.

Читайте також: У Нововолинську знову виявили факт вивезення породи з терикона шахти №8




коментарів: 3
    • Бо на ті терикони після закриття шахт, для озеленення і т.п. в свій час виділяли сотні млн. грн. Тому з закритих шахт заборонено вибирати породу. а от з діючих без проблем, якщо все ок з документами. Вони ж ту породу продають легально цілком.

  1. А туристи знають, що лізти на терикон небезпечно, бо людина може просто провалитись в пустоти і загинути, а в безлюдному місці чекати допомоги не варто? Тим більше по терикону категорично забороняється лазити. Чи вже не забороняється?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер