<

Люди уже не знають куди звертатися: жителі Нововолинської та Поромівської громад страждають від підтоплення будинків

20:20 | 15.02.2024 / Нововолинськ / , /
Перегляди
1514
/ коментарі 3

У житловому кварталі, що межує з містом Нововолинськ та селищем Будятичі Поромівської громади, останні роки підтоплює приватні будинки. Мешканці б’ють на сполох, адже вода руйнує фундамент будинку, робить неможливим садівництво на городах та знищує урожай, що зберігається у погребі.

Мешканці приватних будинків, які буквально «стоять у воді», зверталися до різних інстанцій з проханням про допомогу, працівники ДСНС відкачували, але вода за годину повертається. Підтоплення підвальних приміщень уже сягають 1,5 – 2 метри.

Журналісти інтернет-видання «БУГ» поспілкувались з мешканцями Нововолинської та Поромівської громад, які показали умови проживання у «баюрах» під час зимового сезону.

Родина Назаруків мешкають в будинку по вулиці Іваничівській, 110 у місті Нововолинськ. Подвір’я подружжя уже «розлилось» до траси. Цьогоріч домогосподарство значно постраждало після сезону дощів та снігу – залило погріб, до літньої бесідки не дістатися, фундамент будинку теж весь у воді.

У підвалі родини Назаруків вода сягає 1,5 метра, місце для консервацій лишилось просто на порозі останньої сходинки. Мешканці змушені ходити подвір’ям будинку у гумових чоботях.

“Зберігати продукти харчування у погребі неможливо. Вигрібна яма, що розташована за будинком, повністю затоплена водою. По вулиці Іваничівській 13 років тому проводилось водопониження, проте наш будинок лишили осторонь.”, – розповідає мешканка будинку, пані Тетяна.

Аналогічна проблема у селищі Будятичі, що знаходиться через дорогу від будинку подружжя Назаруків. Мешканка вулиці Жовтнева, 22 Анжела Барчук показала журналістам БУГу, як виглядає її подвір’я після підтоплення. Її два сини захищають нашу державу у збройних силах України.

“У льосі приблизно 2 – 2,5 метри підтоплення. Неможливо зберігати консервації, не встигла банку сала дістати – ось, ще «плаває»”, – додала Анжела Барчук.

Анжела Барчук раніше займалась садівництвом, проте полуниця, персики та нектарини цьогоріч затопило. Як розповіла жінка, підтоплює щороку після зими, вода стоїть 3-4 місяці.

Комісія Поромівської сільської ради на запит Анжели Барчук обстежили земельну ділянку та встановили, що ґрунтові води довго тримаються на поверхні, унеможливлюючи використання території за цільовим призначенням.

Меліоративний канал, який пролягає по придорожній смузі поряд з сусідніми ділянками, замулено, потребує очищення та заглиблення.

Андрій Кондратюк, який проживає по сусідству з пані Анжелою, зазначив, що рівень води у його погребі піднімається кожного дня. На подвір’ї чоловік віднайшов джерело надходження води, що відтепер стікає через самотужки відкопаний рів.

“Жінка навіть прати не може, в нас такого ніколи не було. Сьогодні приїжджали дві бочки, аби викачати воду, за годину – набралась знову. Витратили понад тисячу грн”, – додав Андрій.

Домогосподарство Іллі Буденчука також постраждало від води. Чоловік зазначає, що раніше тут міг бути дренажний рів, який необхідно відновити. Загалом підтоплює близько десяти домогосподарств. Мешканці зверталися у Поромівську та Нововолинську раду. Кажуть, що рятувальники раніше декілька разів приїжджали відкачувати воду, а тепер не роблять цього не, бо міська і селищна рада не дають вказівку.

Жителі просять владу звернути увагу та вирішити їхню проблему.




коментарів: 3
  1. За Польщі, на Поліссі, кожен господар був зобов`язаний утримувати в чистоті меліоративні рівчаки біля свого обійстя. За сміття, гілки, опале листя тощо, котрі
    висипали в них деякі несвідомі газди, влада безпощадно штрафувала. І це було правильним.

  2. який добрий дядько на титульному фото :)
    дай Бог здоров’я і вам і родині!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя