<

Підприємець з Нововолинська Ярема з порушеннями облаштовує зону відпочинку на пляжі Світязю: нацпарк на все закриває очі

15:35 | 29.11.2023 / Нововолинськ, Шацьк / , , , , /
Перегляди
11496
/ коментарів 8

Підприємець з Нововолинська Віталій Ярема взявся за облаштування бунгало для відпочинку туристів на пляжі озера Світязь. Для цього, нібито, уклав договір із Шацьким національним парком, хоча директорка заповідника Марія Христецька, з невідомих причин, заперечує даний факт. Для облаштування території Ярема використав ґрунт зі ставка родичів чоловіка Христецької, звідки, за рішенням селищної ради, було заборонено вивозити землю.

Незаконне завезення ґрунту на територію Шацького нацпарку

Для облаштування відпочинкової зони, щоб вирівняти орендовану ділянку і запобігти затопленню, нововолинський підприємець Віталій Ярема почав завозити на набережну Світязя, яка є територією національного заповідника, землю невідомого походження без дозвільних документів. На місце працівники сільради наприкінці вересня цього року викликали поліцію, транспорт, яким перевозили землю, правоохоронці вилучили.

До слова Віталій Ярема є сином колишнього нововолинського депутата та підприємця Віктора Яреми, який загинув у ДТП в 2019 році.

Як вдалося з’ясувати журналістам, землю Ярема привозив зі ставка жительки села Підманове Шацької громади Наталії Пишук, яка є родичкою чоловіка директорки Шацького національного парку Марії Христецької. Про це він сам розповів у телефонній розмові журналістам. 15-го вересня жінка зверталася за відповідним дозволом на облаштування ставка та пониження ґрунтових вод до Шацької селищної ради. Там дозвіл надали, але з умовою, щоб ґрунт не вивозився за межі земельної ділянки. Копію рішення виконавчого комітету надаємо.

Але, як бачимо, жінка зазначених вимог не дотрималася, землю з даного ставка почали використовувати для облаштування бунгало (відпочинкової зони) нововолинського підприємця Віталія Яреми. За даним фактом поліція порушила кримінальне провадження. Як повідомили БУГу у Волинському обласному управлінні Нацполіції, згодом кримінальне провадження у цій справі закрили, адже сума завданих збитків сягає менш як 5 тисяч гривень. Проте правоохоронці виділили матеріали для притягнення особи до адміністративної відповідальності, зараз вони знаходяться на розгляді у Держгеокадастрі.

Нововолинський підприємець веде бізнес на пару з директоркою нацпарку Христецькою?

Як розповів Бугу місцевий підприємець Андрій Суслов, Віталій Ярема веде бізнес на пару із директоркою Шацького нацпарку Марією Христецькою. За його словами, він взяв в оренду та облаштовує дві ділянки на березі Світязя: на одній сам вестиме підприємницьку діяльність, на іншій, неофіційно, господарюватиме посадовиця.

“Веде Ярема свій бізнес на пару із Христецькою Марією Володимирівною, яка закриває на це все очі. Тому що, скільки землі було вивезено, не приїхала жодна машина лісової охорони, не був розірваний договір… Ніхто не хоче з’ясовувати, як техніка завозилась, хто корчував дерева? Це є територія заповідника, вона повинна все це зберегти в первозданному вигляді. Ліси, пляжі, озеро, їй байдуже”, – вважає підприємець.

Керівниця Шацького нацпарку заявляє, що не укладала договору з Яремою

Директора Шацького національного парку Марія Христецька у коментарі журналістам чомусь заперечила те, що укладала договір на передачу в оренду два бунгало на території центрального пляжу озера Світязь.

– Він брав в оренду? В кого він в оренду брав?, – Марія Христецька.

– Я так розумію у вас, у Шацького нацпарку, – журналістка БУГу.

– Ні, ні, – заперечила директорка нацпарку.

Водночас підприємець Віталій Ярема журналістам підтвердив, що укладав договір на оренду території під бунгало саме з Шацьким нацпарком.

– В договорі між мною і Шацьким національним парком прописано, що я маю створювати умови для людей…, – зазначив підприємець.

– У вас є договір оренди з ним (Шацьким нацпарком – ред.)?, – журналістка.

– Звичайно, є, – підтвердив Ярема.

Також у розпорядження БУГу потрапив аналогічний договір оренди з іншим підприємцем, який підписаний Шацьким нацпарком в особі Марії Христецької, адже саме Шацькому нацпарку належать території довкола озера Світязь.

Як бачимо з вище наведених фактів, договір на оренду частини рекреаційної зони все ж підписує директорка Шацького НПП, чому ж тоді сказала неправду журналістам Марія Христецька, питання лишається відкритим.

Незаконна вирізка дерев та спотворення ландшафту Шацького нацпарку: відповідним службам варто провести перевірку

Окрім того, що на вказану ділянку незаконно завезли землю невідомого походження, без відповідних дозволів та документів. Там масово провели вирубку та корчування дерев, лишилися самі пеньки, деякі дерева всохли.

Підприємець Андрій Суслов задається питанням, чому не провели експертизу, чому дерева всохли, адже це є охоронна територія національного парку, який в першу чергу має слідкувати за збереженням природи, тут кожне дерево має бути на рахунку. Натомість на місці облаштування території журналісти помітили щонайменше вісім пеньків від зрізаних дерев і ще декілька викорчуваних.

“Сюди має приїхати еколог, надати дозвіл. Шацький національний парк, виявивши незаконну рубку дерев, мав би викликати лісову охорону, звернутися до поліції, заарештувати машини, які привозили землю, відібрати пояснення, де і звідки ця земля взялася і на якій підставі її привезли на берег. Зробити експертизу, скільки було заподіяно шкоди. На одній ділянці ми нарахували вісім пеньків від зрубаних дерев. Та в Європі б директора нацпарку за таке не знаю, щоб зробили. Інше питання – де ділися ці дерева? Самі стовбури, а їх продали.

Я думаю, що чим далі і чим більше відповідні служби закривать на це все очі, тим гірше стає. Були дерева дуби порізані, ніхто не звертав на це уваги, далі земля пішла і все інше”, – вважає підприємець.

Нагадаємо, директорку Шацького національного парку Марію Христецьку підозрюють у вчиненні низки злочинів. Рік тому їй обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту на 60 діб та відсторонив від посади. Директорку підозрюють у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненій у великих розмірах, видачі завідомо неправдивих офіційних документів, заволодінні чужим майном шляхом обману, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, та у використанні завідомо підробленого документа.

За даними слідства, посадовиця, залучивши у злочинну схему співмешканця, свого заступника та двох начальників відділів Нацпарку, прийняла на роботу шістьох людей, які фактично роботи не виконували і не були присутні на робочому місці. Забезпечила внесення упродовж жовтня 2021 року – червня 2022 року в табелі обліку використання робочого часу неправдивих відомостей про них і підписувала ці табелі. Таким чином цим працівникам виплачували заробітну плату, на що було розтрачено понад мільйон гривень із бюджету. Усі ці кошти, як з’ясувалося, “працівники” віддавали співмешканцю посадовиці – і вони використовувались спільниками на свій розсуд. 

Справу передали до суду, проте її різними методами намагаються затягнути, адже лише підготовче засідання до судового розгляду перенесли у восьме. Тим часом Марія Христецька, яку підозрюють у низці злочинів, завдяки рішенню апеляційного суду, продовжує ходити на роботу.




коментарів: 8
  1. треба перестати називати словом підприємець різних шарлатанів ,це пасажири які податкі ховають різними способами,недоплачують зарплати та ….вони добре знають ( ще могорич до зараз працює навіть для держперевірок) покі простітуция між ними е то не мае здивування

  2. А я був думав, що М.Христецька вже давно в буцегарні. Корупція в судовій гілці влади України – незнищенна! І в продовження: Яблучко від яблуньки недалечко відкочується.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця