<

Історичні пам’ятки Прибужжя: ікону Почаївської Божої Матері, знайдену на горищі храму села Заболотці, відвезли на рентген

12:00 | 17.06.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
829
/ Коментарі відсутні

Ікону Почаївської Божої Матері ХVIII ст. у кіоті, яку працівники Нововолинського історичного музею знайшли на горищі Хресто-Воздвиженського храму села Заболотці, відвезли на рентгеноскопію.

6-го червня історик Юрій Велінець спільно з художником-реставратором із Харкова Артемом Погрібним відвідали храм села Заболотці, де було виявлено на горищі ікону Почаївської Божої Матері ХVIII ст. у кіоті, що уже потребувала реставрації та відповідного збереження.

Церковний староста релігійної громади села Заболотці 14-го червня передав ікону до музею. Після огляду стало зрозуміло, що під Почаївською іконою має бути зображення Христа-Пантократора.

Про це свідчив зафарбований рельєф німба ікони. 17-го червня працівники Нововолинського міського історичного музею Юрій Велінець і Вікторія Микитюк, спільно з художником-реставратором Артемом Погрібним і Мирославою Погрібною відвезли ікону на рентгеноскопію.

Дослідження підтвердило попередні висновки огляду, а також продемонструвало гарний стан збереження ікони Христа-Пантократора, що знаходиться нижче під шаром ікони Божої Матері. Відтепер на святиню чекають подальші реставраційні дії, які проводитиме Артем Погрібний.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 Травня, П’ятниця
9 Травня, Четвер