<

Дилеми нема – режим Сапожнікова знищив первісне панно, – Колбун та Бідзюра

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:53 | 17.03.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
25
/ коментарів 6

Редакції БУГу надіслали листа з проханням опублікувати статтю авторства Зосима Колбуна та Анатолія Бідзюри «Як колишня гібридна міська влада створила гідридне мозаїчне панно, або як міські посадовці не можуть розпрощатись з символами своєї комсомольської юності й компартійної зрілості».

Стаття написана у лютому 2019 року. Розміщуємо її без змін:

Мова йде про мозаїчне панно на буд. № 3 бульв. Шевченка. З появою «Закону про декомунізацію» (скорочена назва) міський голова В. Сапожніков отримав 02.03.2018 р. лист від голови Інституту національної пам’яті В. В’ятровича на 3-х сторінках, де є таке роз’яснення:

«Вищезгадане мозаїчне панно, присвячене подіям Жовтневого перевороту 1917 р…підлягає обов’язковому демонтажу. Відповідно до ст.. 436ۥ  КК України поширення та пропаганда  комуністичної символіки є кримінальним злочином і карається обмеженням або позбавленням волі на строк до 5-ти років. Виходячи з цього, вважаємо неприпустимим маніпуляції з використанням Державного Прапора для уникнення демонтажу вищезгаданого пам’ятного знаку».

Для мешканців міста, які більше дивляться вниз, пояснюємо: на панно відтворені більшовицький комісар, буддьонівець і червоний партизан епохи громадянської війни з штиком, забороненим пізніше міжнародними конвенціями. На головних уборах відповідні радянські знаки, прапор відповідно червоний.

29.03.2018 р. на черговому звіті тодішній міський голова на запитання – чи збирається він нести відповідальність за той спосіб декомунізації, який відбувається над цим панно, пояснив: «Там є голова ОСББ – це її сфера діяльності». Пояснення від 10.04.2018 р. від голови правління ОСББ Димарчук Н. І.: «Мені невідомі замовники та виконавці, які переформатизували панно».

Головний архітектор міста, який відповідає за архітектурне обличчя міста, пізніше признав, що з ним ці маніпуляції не узгоджувались, але письмову відповідь відмовився надати: «Ви хочете, щоб я був звільнений?». Ми не хотіли, щоб він був звільнений, тому не настояли.

Як же пояснюють маніпуляції над панно інші міські посадовці?

25.04.2018 р. т.в.о. начальника Нововолинського відділення поліції В. К. Пикалюк: «Панно належить ОСББ. Виконкомом разом з ОСББ були вжиті заходи щодо ліквідації символів комуністичної епохи».

22.06.2018 р. заступник міського голови В. Д. Рожелюк (смотрящий): «Нами разом з ОСББ вжиті заходи щодо закриття окремих частин панно».

12.07.2018 р. В. Д. Рожелюк: «Окремі елементи панно, як символи  комуністичної епохи, були закриті відповідно до «Закону…».

12.12.2018 р. начальник Нововолинського відділення поліції В. К. Пикалюк: «Працівниками ДОП було проведено перевірку, в ході якої встановлено, що в даному випадку відсутні дані на наявність правопорушення».

15.01.2019 р. т.в.о. начальника підполковник поліції С. Ю. Галащук: «На даний час матеріали перебувають на перевірці у Нововолинському відділенні Володимир-Волинської прокуратури».

Безпосередньо зацікавлена у закритті цього панно мешканка цього будинку кв. № 15 Дубик Леся Володимирівна (панно належить до її квартири), яка хотіла літом минулого року утеплити свою квартиру і готова була закрити це панно, на запитання: «Чому не закрила? – відповіла: «Мені не дозволила міська влада».

Шановні Нововолинці!

Ті, що дивляться не тільки вниз. Ви можете реготати, сміятись, або щось ще робити, але влада в місті гібридна.

Зосим Колбун, Анатолій Бідзюра.

28.02.2019 р.

Читайте також: Перейменувати вісім вулиць, демонтувати мозаїчне панно та пам’ятний знак: у Нововолинську планують поновити процес декомунізації




коментарів: 6
      • Ой не кажи, не хочуть люди грабіжників визнавати елітою.. трьохчлен, а ти до кого відносишся ? олігарх чи просто пощастило народне майно вкрасти ?

        • Ти забув що всі олігархи походять від совкової комуністичної еліти. І відповідь: я не комуніст, тому й красти мені в житті не довелось

          • Трьохчлен, а чому ж ти так заступаешся за тих, хто пограбував народ ? Шо, “совкова комуністична еліта” після пограбування народу стала тобі дуже люба ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Травня, Субота