<

Адвокат з Нововолинська, якого затримали на хабарі «для судді», отримав два роки позбавлення волі

15:08 | 30.03.2024 / Нововолинськ / , /
Перегляди
2690
/ 1 коментар

Турійський районний суд визнав адвоката з Нововолинська винуватим у шахрайстві та зловживанні впливом. Йому призначили покарання два роки позбавлення волі.

Про це повідомила пресслужба Волинської обласної прокуратури.

Як стало відомо БУГу з відкритих даних сайту «Судова влада України», йдеться про адвоката з Нововолинська – Віктора Шостака.

Нагадаємо, у лютому 2021 року співробітники Служби безпеки України викрили на корупції адвоката з Нововолинська. За даними досудового слідства, юрист вимагав у свого підзахисного 400 доларів США, які нібито призначалися для судді за позитивне рішення щодо скасування арешту на транспортний засіб. Правоохоронці затримали захисника “на гарячому” під час отримання усієї суми хабаря.

Суд, який відбувся 20-го березня 2024 року, призначив йому покарання у виді двох років позбавлення волі.

Як стало відомо з вироку суду, слідство прослуховувало телефонні розмови адвоката до отримання хабаря. Запис розмови за день до судового засідання — підзахисний: «З суддею будемо щось говорити? Давати щось? Ну тоді він щось.», адвокат відповів: «Я ж дав клопотання, з ним переговорив, він тоді ж віддав назад. Він тоді сказав, що вот, він вини не визнає, от і цей і є цивільний позов. Ну що, те саме, що він написав в ухвалі, що ніхто не звертався раніше, але ти подавай, я подумаю. Ну то я ще його після того не бачив».

Далі адвокат зазначає, що гарантувати задоволення клопотання не може, бо суддя думає, але каже своєму клієнту, щоб завтра мав із собою ті самі гроші, що він йому казав попередньо. При цьому говорить, якщо суддя не задовольнить клопотання, то він заявить йому відвід. Також повідомляє, що можливо ще й сьогодні (переддень суду) буде його бачити, бо там «намічається якесь застольє, то він на годин 6 туди поїде, то ще може сьогодні буде знати».

Наступного дня зустріч підзахисного та адвоката відбулась в кабінетні останнього. Адвокат каже, що говорив із ним і він казав подавати, але наперед не хоче говорити. Далі говорить, що заявить сьогодні клопотання і каже клієнту дати йому гроші, а саме: «Я думаю, що да, напевно да. Три мало бути».  Клієнт перепитує: «Три?», на що адвокат каже: «Три, три, я ж казав три».  Клієнт говорить, що домовлялись за чотири, після чого адвокат перепитує, чи дійсно клієнт дав чотири, і кладе купюри номіналом по 100 доларів США у кишеню сорочки. Далі адвокат говорить, що сьогодні заявить клопотання, попросить відкласти розгляд справи для ознайомлення з матеріалами справи, задасть певні питання потерпілому.

Під час розмови адвокат неодноразово згадує ім`я, по батькові судді та про клопотання про скасування арешту майна, для позитивного вирішення якого клієнт на вимогу адвоката дав грошові кошти – «чотири» (на відеозаписі чітко видно, що це чотири купюри номіналом по 100 доларів США).

Підзахисний розповів у суді, що адвокат запропонував допомогти у вирішенні питання про скасування арешту майна і повернення автомобіля, сказав, що поговорить із суддею, щоб він прийняв рішення на його користь. Чоловік подумав деякий час, порадився з дружиною і погодився на пропозицію адвоката, який сказав, що для цього потрібно 400 доларів США, щоб вплинути на прийняття рішення суддею. Чи збирався адвокат передавати гроші судді він не знає. Оскільки така вимога адвоката його обурила, то він звернувся в правоохоронні органи.

Також на засіданні заслухали свідчення судді, якому нібито мав передати кошти адвокат. Він сказав, жодних питань, зокрема, й щодо скасування арешту майна, поза залою судових засідань із Шостаком ніколи не обговорював і останній з таким не звертався.

Отже, після розгляду доказів Турійський районний суд визнав адвоката винуватим у шахрайстві та зловживанні впливом (ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 369-2 КК України) та призначив покарання у виді двох років позбавлення волі.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду через Турійський районний суд Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Нагадаємо, Віктор Шостак був адвокатом вбивці 16-річної дівчини з Нововолинська Катерини Литкіної. 

Нововолинський адвокат Шостак, який з явними ознаками сп’яніння зачепив автівку та відмовився від алкотесту, уникнув відповідальності.




один коментар
  1. почала дорога продажного адвоката повільно але стабільно котитися вниз?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок