<

Нідерланди надсилають Україні ракети Stinger, США – зброю та допомогу $600 млн

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:13 | 26.02.2022 / Новини / , /
Перегляди
206
/ Коментарі відсутні

Уряд Нідерландів ухвалив рішення “якнайшвидше” відправити до України 200 зенітних ракет Stinger. Надасть Україні фінансову допомогу та новітню зброю і Америка.

Про це йдеться у спільному листі до парламенту очільників МЗС та Міноборони, який потрапив до ЗМІ, повідомляє “Європейська правда”.

Видання RTL, зокрема, цитує документ за підписом міністрів закордонних справ та оборони, Вопке Хукстра та Кайси Оллонґрен, у якому йдеться, що урядовці змогли уникнути стандартної та тривалої процедури погодження. “Для цього запиту було проведено ретельний розгляд критеріїв експорту зброї, але процедуру були скорочено з огляду на виняткові обставини”, – йдеться у листі.

Серед іншого, Нідерланди безоплатно передадуть на потреби української армії 200 ракет Stinger американського виробництва, які перебувають на озброєнні армії Нідерландів.

Довідка. Stinger “Стінгер” – це ракети класу “земля-повітря” для запуску з портативних ЗРК, з інфрачервоним наведенням. Її військове завданням – збивати ворожі гелікоптери та літаки. Ракети довжиною 1,5 метра і вагою понад 16 кілограмів мають понадзвукову швидкість, 2400 кілометрів на годину, та є ефективними для ураження цілей у радіусі від  0,5 метра до 5 кілометрів.

Як відомо, системи протиповітряної оборони є дуже важливими для збивання російських гелікоптерів та літаків, що здійснюють бойові вильоти для обстрілу українських об’єктів та перевезення живої сили російської окупаційної армії.

Уряд Нідерландів погодився відправити в Україну також інші військові товари.

Вони “будуть відправлені якомога швидше, але Нідерланди, як і інші країни, стикаються з логістичними проблемами”, йдеться у листі до парламенту.

Окрім цього, військову допомогу отриимає Україна і від Америки. В ніч на 26-те лютого адміністрація президента США Джо Байдена зареєструвала у федеральному реєстрі актів підписане ним рішення про надання Україні фінансової допомоги та новітньої зброї. Текст документа є у розпорядженні “Європейської правди”.

Загальна вартість нового пакета допомоги складає 600 мільйонів доларів США, він поділений на 2 частини.

$350 млн буде надано у вигляді так званої “безпекової підтримки”, що включає зброю, військове обладнання та боєприпаси, а також за потреби безпекові послуги (включно з навчанням), що будуть підібрані у відповідності до запитів української сторони. Рішення не уточнює, які саме елементи оборонного обладнання будуть надані. Відомо, що Україна, серед іншого, раніше надсилала США запит на надання системи протиракетної оборони.

Ще $250 млн будуть надані у вигляді цільового безповоротного фінансування “у разі визнання важливості для безпекових інтересів США”. На практиці це, найімовірніше, означатиме потребу погодження з США мети витрачання цих коштів.

Раніше подібна підтримка, зокрема, використовувалася для закупівлі від імені України у американських виробників тієї зброї, на яку Україна вже отримала або має отримати  у США експортну ліцензію. Зокрема, відомо, що раніше Сполучені штати надавали Україні ліцензію на закупівлю протитанкових комплексів Javelin та боєприпасів.

Зауважимо, що попередні постачання військового обладнання до України здійснювалися авіацією, зараз цей шлях неможливий через закриття неба над Україною та небезпеки посадки в українських аеропортах, які стали мішенню російських обстрілів. Однак є можливість доправити озброєння до сусідніх держав НАТО, як-то Польщі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя
18 Травня, Субота