<

Народних депутатів обшукуватимуть без згоди Верховної Ради

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:10 | 4.10.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Також з законодавства вилучено норми, які забороняли огляд його особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а також втручатися у таємницю листування, телефонних розмов та іншого.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№1009). За таке рішення проголосували 330 депутатів, проти – 0, утримались – 2, не голосували – 44,- передає Mind.

Ухвалення закону пов’язане з тим, що у 2017 році до Кримінального процесуального кодексу України були внесені зміни, які у засобах масової інформації набули назви «правки Лозового», що стосувалися строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскаржувати повідомлення про підозру тощо.  Наслідком цих змін стало запровадження штучних процесуальних перешкод для розслідування злочинів, що негативно вплинуло на стан правопорядку у країні, а також на завантаженість суддів.

З іншого боку, зазначають автори документу, до Кримінального процесуального кодексу тривалий час не вносилися зміни, які мали б вирішити нагальні проблеми кримінального процесу і щодо яких давно був сформований вагомий суспільний запит та висловлювалися думки експертів, науковців та практиків.

«Мова йде про удосконалення процедури арешту майна та повернення арештованого майна (з метою недопущення зловживань з боку органів досудового розслідування і порушення ними права власності фізичних та юридичних осіб); скасування обов’язковості оголошення прокурором повного тексту обвинувального акту, що може тривати місяцями; надання слідчому судді, суду при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою права не визначати розмір застави у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину; скасування додаткових гарантій для народних депутатів України у кримінальному процесі, які виходять за межі відповідної норми Конституції України тощо. Перелічені вище чинники підлягають невідкладному врегулюванню», – йдеться в пояснювальній записці.

Закон вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу та  пов’язані із цим зміни до законів «Про статус народного депутата України», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про судову експертизу», «Про радіочастотний ресурс України», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій», який набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Ухвалений закон вилучає з Кримінального процесуального кодексу та закону «Про статус народного депутата України», норми, «яка не відповідає Конституції», та забороняє без згоди Верховної Ради здійснювати обшук народного депутата України, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а також втручатися у таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Крім того, законом надається  Національному антикорупційному бюро (НАБУ) та Державному бюро розслідувань (ДБР) права самостійно здійснювати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж у рамках проведення негласних слідчих та розшукових дій». Також цей закон вилучає зміни з Кодексу, які були ухвалені у 2017 році,  про порядок обчислення і продовження строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскарження повідомлення про підозру.

Також цим законом надається право слідчому судді, суду при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою права не визначати розмір застави у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину. До того ж даний закон  встановлює положення, що всі вилучені під час обшуку речі,  в тому числі які входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, вважаються тимчасово вилученим майном.

Прокурору ж це закон надає право звернутися, в тому числі за результатами клопотання учасників кримінального провадження, до суду з клопотанням закрити кримінальне провадження, якщо не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров’я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

До того ж встановлюється положення про те, що судовий розгляд починається з оголошення прокурором лише короткого викладу обвинувального акта.

При тому в законі «Про Національне антикорупційне бюро України» уточнюються адміністративні повноваження Директора Національного бюро, а також встановлюються спеціальні положення для проведення конкурсу на зайняття посад негласних штатних працівників Національного бюро.

Як повідомлялось, у першому читанні Верховна Рада розглянула цей законопроект 10 вересня 2019 року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 Травня, Неділя
11 Травня, Субота