<

Медогляд перед школою тепер проводитимуть сімейні лікарі: розповіли, що змінилося

17:36 | 24.11.2023 / Новини / /
Перегляди
106
/ Коментарі відсутні

Міністерство охорони здоров’я прийняло єдиний порядок медичного огляду для зарахування дитини до закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку.

Як повідомляють у МОЗ, раніше задля отримання довідки для зарахування дитини до навчального закладу батьки були змушені планувати візити до кількох лікарів та отримувати довідки різної форми. Це створювало дискомфорт для пацієнтів і суттєве навантаження на медичну систему, пише Українська правда. Життя.

Однак відтепер всі базові обстеження дитина може пройти у сімейного лікаря.

«Обстеження лікарем «первинки» включає збір анамнезу, повне фізикальне обстеження, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, а також вимір зросту та маси тіла, дослідження гостроти зору, слуху (шепітна мова), постави та плантографії. Усі інші обстеження, клінічні та лабораторні дослідження призначатимуть за показаннями або за вимогами закладу освіти», – пояснюють у МОЗ.

На основі проведених обстежень сімейний лікар формуватиме узагальнений висновок про стан здоров’я дитини, зазначають у міністерстві.

Крім того, лікар «первинки» надаватиме рекомендації щодо фізичної активності, рівня фізичного навантаження, режиму харчування, додаткових обстежень, лікування (за наявності показань) та профілактичних щеплень дитини.

Для отримання довідки дитина має отримати усі щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, наголошують у МОЗ.

«Ще одна важлива зміна – відтепер за результатами таких медичних оглядів видаватимуть документи єдиного зразка. Довідка видається на підставі даних медогляду дитини, якщо немає медичних протипоказань для її перебування у цьому навчальному закладі», – резюмують у міністерстві.

Медичні огляди для зарахування дитини до дитячого садка або школи в Україні є обов’язковими. Медогляди для вступу в інші освітні заклади проводять, якщо це є вимогою самого закладу чи умов вступу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота