<

Розповіли про Любомльщину в період Голодомору 1932-1933 років

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:51 | 23.11.2019 / Любомль / /
Перегляди
63
/ Коментарі відсутні

В означений період територія Любомльщини входила до складу Польщі. Відомості про голод в УРСР сюди надходили постійно.

Директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фінковський підготував  добірку спогадів з історичних джерел про Любомльський повіт в період Голодомору 1932-1933 років, – інформує Кордон.

У своїх спогадах відомий український дисидент, політв’язень, уродженець с. Боремщина Данило Шумук писав:

«З другого боку (станом на 1933 рік -авт.) напливали втікачі з Радянського Союзу й оповідали про страшний голод на Радянській Україні, що доводив навіть до людоїдства».

Громадськість краю, як і по всій Волині, не була байдужою до страждань українців. У витягу із місячного ситуаційного звіту відділу безпеки Волинського воєводського управління для Міністерства внутрішніх справ Польщі за січень 1933 року йшлося:

«31 жовтня 1933 р. У залі «Польського Дому» в Любомлі з подачі Волинського українського об’єднання відбулися організаційні збори з метою створення повітового комітету допомоги голодуючим в Україні. На зібрання прибуло близько 20 осіб. Після обговорення створено комітет, котрий одразу після затвердження розіслав до окремих осіб у повіті заклики приступити до організації гмінних комітетів».

Пізніше газета «Українська Нива» в інформації від 22 листопада 1933 року повідомляла, що в Любомльському повіту комітет організований і проводить роботу. У звітах також знаходимо інформацію, що 18 грудня 1933 року у м. Любомль був проведений «вуличний збір пожертвувань для голодуючих в Україні».

З окремих спогадів жителів Любомльщини, в окремих населених пунктах краю проводились збори одягу, грошей, продуктів харчування для жителів УРСР. В багатьох випадках, радянська влада не пропускала зібраної допомоги на кордоні з Польщею.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок