<

Комітет ВР завершив розгляд законопроєкту про мобілізацію

09:35 | 10.04.2024 / Новини / , /
Перегляди
534
/ Коментарі відсутні

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки завершив напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію. Документ готовий до розгляду в залі парламенту. 

Про це повідомив секретар оборонного Комітету ВР Роман Костенко (фракція «Голос»), – пише Українська правда.

«Щойно рекомендували Верховній Раді ухвалити законопроєкт про мобілізацію в другому читанні. 13 членів комітету проголосували за, 5 – утрималися», – зазначив він.

Деталі: За результатами напрацювання законопроєкт суттєво змінився, порівняно з початковою редакцією.

«Українська правда» має в розпорядженні висновок комітету щодо другого читання законопроєкту, тому публікує деякі положення.

  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста. Це право, а не обов‘язок.
  • Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліцейського. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі і на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
  • Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов’язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів.
  • Паспорт і закордонний паспорт військовозобов’язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.
  • Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду.
  • Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку.
  • Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.

На прохання військового керівництва і урядовців Комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки ухвалив рішення виключити із законопроєкту положення щодо демобілізації та ротації військовослужбовців.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок