<

Тільки через понад пів року в Іваничівській громаді почали обирати старост: причини затримки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:41 | 7.07.2021 / Іваничі, Статті / , /
Перегляди
969
/ коментарі 3

За пів року після виборів в Іваничівській громаді досі не обрали старост. Місцеві жителі кажуть, що через це не мають до кого звернутися щодо проблем у селах й почуваються «відірваними від світу». Селищна голова пояснює, що старост не призначають через не підписаний Президентом закон. БУГ дізнався, коли очікувати призначень.

Нема до кого звернутися за вирішенням проблем

Мешканці Соснинського та Мишівського старостинських округів розповідають, що в селах немає до кого звернутися за вирішенням проблем, з якими зіштовхуються, нема людини, яка відстоюватиме і захищатиме інтереси їхніх сіл, розвиватиме громадські ініціативи та дбатиме за розвиток місцевої інфраструктури.

Доносити до влади про потреби місцевих жителів могли б старости, які є додатковою допомогою для очільника громади у прийнятті рішень. Адже саме старости — люди, які найкраще мають знати проблеми мешканців. Однак їх тут досі не призначили.

«Очікували на новий закон», – Томашевська

Голова Іваничівської селищної ради Лідія Томашевська на одному із пленарних засідань пояснила, що старост досі не призначили через неприйнятий закон про інститут старост. Нещодавно його заветував президент.

За її словами, все затягнулося, бо старост хотіли призначити через громадські слухання, які дають можливість почути думки людей, врахувати їх бажання й призначити тих старост, яких оберуть самі мешканці. А ще це, мовляв, знівелювало б політичний тиск, який є в сесійному залі.

«Об’їхавши села, я дізналася, що люди незадоволені попередніми старостами. Тому мені був потрібен час, аби вивчити усі прохання й побажання мешканців. Не хотілося помилитися. Це велика відповідальність. Треба було послухати людей, їхні думки щодо того чи іншого претендента. Щоб потім не казали мені: «Ось Ви його призначили. А ми були проти».

А для цього потрібно було провести громадське обговорення. Павлівська громада провела їх. А в нас чомусь це все дуже за політизувалося. Я завжди казала: дайте мені законодавчу базу, як провести громадські слухання. Мені відповіли, що Закон вже напрацьований. Але він і досі не підписаний Президентом», – зазначила Томашевська.

Вона запевнила, що вже теж відчуває потребу в старостах, які стали би її помічниками в селах.

«Зараз йде збір податків, стартує ринок землі, також постійно виникають питання благоустрою в селах, які потрібно вирішувати. Тому старости дійсно вже потрібні», – наголосила очільниця громади.

«Громада через це нічого не втратила. Навпаки врахувала побажання мешканців», – експертка

Виконавча директорка Волинського РВ АМУ Мар’яна Конончук переконана, що в Іваничівській громаді старости призначаються за модельним зразком, який цілком відповідає чинному законодавству. За її словами, вирішувати питання конкретних кандидатур – претендентів на посаду старост тут довірили громаді, чим зняли певну соціальну напругу.

«Я вважаю, що ці дії цілком правомірні й відповідають чинному законодавству. Ця громада зволікала лише тому, що хотіла провести процедуру призначення старост у відповідності із новоприйнятими змінами до Закону про місцеве самоврядування. Це раз, а по-друге, щоб не виникало соціального напруження, яке було у багатьох громадах.

Бо раніше в законодавстві йшлося про те, що старости призначаються головою за поданням ради і нею ж затверджуються. А у новому проєкті Закону вже говориться про те, що старости призначаються місцевою радою за пропозицією голови цієї ради, що вноситься за результатами громадського обговорення.

Тому в Іваничах пішли, я б навіть сказала, вперед, випереджуючи дію Закону. Бо вони зробили усю процедуру, відповідно до нового законодавства», – роз’яснила експертка.

Вона зазначила, що великих проблем у селах без старост не бачить. Адже їх роботу дублюють адміністратори Центру надання адміністративних послуг, які кілька днів на тиждень працюють віддалено – з сіл Іваничівської громади.

Вибір старост в громаді таки почався

На останній сесії селищної ради, 3-го червня, депутати погодили Порядок проведення громадських слухань. І опісля у двох старостинських округах, які є в громаді: Соснинському та Мишівському, вже було проведене громадське обговорення кандидатур старост. Місцеві мешканці змогли висловити свої думки, щодо претендентів та сказати, кого вони бачать хорошим старостою.

«Ми очікуємо, що подальших політичних конфліктів через невдоволення старостами в цій громаді виникати не буде. Громада сама собі обирає старост. І наскільки мені відомо, розрив між претендентами на громадських слуханнях – чималий. Тож вибір вже фактично зроблений», – зауважила виконавча директорка Волинського РВ АМУ Мар’яна Конончук.

Очікується, що на наступній сесії, яка відбудеться 9-го липня, будуть затверджені конкретні кандидатури на посади старост.




коментарів: 3
  1. Томашевська – “Об’їхавши села, я дізналася, що люди незадоволені попередніми старостами ….” А ти запитала там в селах, чи тобою задоволені як головою ОТГ?
    Наприклад наскільки мені відомо , за “великі досягнення” декого вже теж гнати мають бажання значна частина виборців, як думаєте, кого саме?

  2. Кого ми вибрали задумайтесь! Неморочте людям голови президентові байдуже на нас і наші проблеми немає часу а от як дань за землю за світло за воду побільше отримувати з нас є час, наші ліси майже всі вирубують і продають на кроноспан, і вивозять за кордон, а для людей вже лісу нема, ціни космос. Фермера повгорювались до самих водойм і неможливо біля річок пройти кроплять поля біля водойм хто нас захистить?

  3. Прочитала думку правдоруба і задумалася… А як би ти накерував, що так риєш ?.. То ж вам сам чорт не вгодить .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок