<

На Іваничівщині вшанували пам’ять героїв, полеглих в урочищі Прощаниця

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:20 | 24.05.2021 / Іваничі / /
Перегляди
66
/ Коментарі відсутні

В урочищі «Прощаниця», що в Завидівському лісі біля села Милятин на Іваничівщині, 22-го травня відбулися заходи із вшанування пам’яті загиблих козаків, вояків УПА та воїнів, які загинули на Сході України.

Про це інформують на офіційній сторінці Павлівської громади.

Насамперед, присутні вшанували пам’ять тих, хто поклав своє життя за мир та незалежність нашої держави хвилиною мовчання.

Поминальну панахиду відслужив керуючий Володимир-Волинською єпархією владика Матфей разом із священниками з округи. 

У знак шани сільський голова Андрій Сапожник, спільно із старостою села Завидів, керівниками, місцевими активістами, гостями із сусідніх районів поклали живі квіти до знакових місць.

“Прощаниця – це один зі стовпів нашого генетичного коду, адже тут вшановують пам’ять багатьох поколінь українських Героїв – від часів Козаччини до новітньої історії”, – йдеться у повідомленні.

В цей же день, у річницю трагедії під Волновахою, в селі Милятин на кладовищі біля могили полеглого воїна Героя Михайла Грицюка відслужили літію. Під час молитви були присутні рідні Михайла та представники місцевої влади.

До слова, як розповів у коментарі БУГу голова Павлівської громади Андрій Сапожник, традиційного таборування молодих козаків, що відбувалося в лісовому урочищі поблизу сіл Милятин і Завидів більше 20 років, цьогоріч не проводили. Причина – карантинні обмеження через коронавірусне захворювання.

Нагадаємо, Урочище “Прощаниця” відоме багатьом поколінням свідомих українців. Назва урочища походить від слів “прощання”, “прощення”, “примирення”. В епоху Богдана Хмельницького на цьому місці селяни благословляли на визвольну війну в козацьке військо своїх дітей, чоловіків, братів. Тут клялись на вірність Україні січові стрільці. Сюди приходили присягати на вірність Україні вояки УПА.

За свідченнями легенди, на цьому місці в ХVІІ столітті загін Запорізьких козаків врятував від смерті та неволі знемагаючих у бою з татарами польських вояків. Прощаючись із козаками і дякуючи їм за спасіння, вони поклялись, присягнувши хоругвами у вічній дружбі. Після вдалого бою стомлені козаки вирішили стати табором на ніч над джерелом. Підступні польські вояки опівночі, коли козацькій табір заснув, напали на них і вирізали воїнів. Тут, над джерельцем, усіх їх захоронили.

У роки Другої Світової війни у Завидівському лісі базувалися відділи УПА. Влітку 1943-го року проводили тут каральну акцію, в результаті якої загинуло чимало людей. Серед них – 47 вояків зі куреня “Мирона”. Вони загинули в жорстокому бою з фашистами і похоронені в урочищі “Прощаниця”.

Ще одну акцію проти УПА провели окупанти в Завидівському лісі 13-го жовтня 1943-го року, під час неї в оточення потрапила Підстаршинська школа УПА, яка діяла на території Завидівського лісництва і готувала підстаршинські кадри для УПА.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя