<

На Іваничівщині відбудеться ювілейний національно-патріотичний табірний збір молодих козаків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:17 | 20.05.2016 / Новини / /
Перегляди
14
/ 1 коментар

21-22-го травня 2016 року в урочищі «Прощаниця», що у Завидівському лісі на Іваничівщині, відбудеться ювілейний 20-й національно-патріотичний табірний збір молодих козаків.

Урочисте відкриття збору 21-го травня о 14:00, панахида та закриття табірного збору 22-го травня о 12:00.

Вперше започаткував відродження козацьких традицій в урочищі «Прощаниця» у травні 1996-го року колишній отаман дитячої громадської організації «Молода Січ» Григорій Березюк і відтоді щорічно 21–22-го травня проводиться таборування молодих волинських козаків.

1pro23

А ще за давньою традицією 22-го травня, на релігійне свято Миколи, відбувається поминальна панахида за загиблими козаками та воїнами УПА в урочищі, на яку збирається місцеве населення та багато приїжджих гостей.

3_10_0

За переказами, в урочищі Прощаниця у XVII столітті загін запорізьких козаків врятував від смерті і неволі знемагаючих в бою з татарами польських вояків. Прощаючись з козаками, вони присягнулися хоругвами у вічній дружбі. Після бою стомлені козаки вирішили стати табором на ніч біля джерела. Коли козаки заснули, польські вояки напали на них. На місці загибелі козаків згодом поставили чавунний хрест і огорожу, які після 1939 були зруйновані. В роки Великої Вітчизняної війни у завидівському лісі базувалися відділи УПА. У 1943-му році німці проводили каральну акцію – 47 вояків з куреня «Мирона» полягли в жорстокому бою з фашистами. Вони похоронені в урочищі Прощаниця.13-го жовтня 1943 року окупанти провели ще одну акцію, під час якої в оточення потрапила підстаршинська школа повстанців, що діяла на території завидівської лісничівки. У 2001 році в урочищі було побудовано і освячено каплицю, а 14 жовтня 2002 року відкрито пам’ятний знак на братській могилі. З 1996 року в урочищі Прощаниця ще й проводять таборування молоді козаки Волині.

Щороку сюди з’їжджаються хлопці та дівчата із загальноосвітніх шкіл Іваничівського району на ХVІ збір молодих козаків, щоб взяти участь в урочистостях з нагоди вшанування борців за волю України, позмагатися у спритності, витривалості, посмакувати власноруч приготовленим кулешем.

Захід проводить відділ освіти та молоді Іваничівської райдержадміністрації за підтримки районної ради, райдержадміністрації.

2_9_0
1pro13




один коментар
  1. Для тих хто не знає,урочище “ПРОЩАНИЦЯ” знаходиться не в селі Милятин,а в лісовому масиві Завидівщина.І ліс Завидівський.Просто з Милятина краще сполучення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя