<

Активістка з Іванич пропонує зняти з Лідії Томашевської премії й надбавки: зареєстрували петицію

11:43 | 29.07.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
3014
/ коментарів 6

Кілька днів тому на сервісі електронних петицій Іваничівської селищної ради з’явилось перше звернення. Стосується воно скасування надбавки за високі досягнення у праці очільниці громади Лідії Томашевської. Однак місцеві мешканці чомусь не поспішають його підписувати. Станом на 29-те липня петицію підписали 3 особи зі 100 необхідних.

Звернення зареєструвала місцева активістка Марина Юраш, яка вже кілька років регулярно відстежує нарахування премій і надбавок посадовцям селищної ради, подаючи відповідні запити.

Томашевська, знаючи про відсутність коштів в бюджеті громади, виплачує своїм працівникам надбавки й премії

Активістка переконана, що в громаді наразі є чимало важливіших потреб, на які варто спрямувати кошти місцевого бюджету, передбачені на премії Томашевської та її поплічників. Наприклад, допомога військовим, дороги, медицина, соціальний захист, освіта, культура та комунальне господарство, на які завжди не вистачає грошей. До того ж активістка нагадала, що в бюджеті громади є фінансова діра, через яку виникла незабезпеченість зарплатою на 4 місяці. Відтак на зарплати бюджетникам наразі не вистачає 3 мільйони гривень.

Водночас, за словами Марини Юраш, Лідія Томашевська, знаючи про відсутність коштів, надає своїм працівникам надбавку за високі досягнення у праці, а в грудні 2023 року та перших місяцях 2024-го – ще й премії.

“Рішенням селищної ради від 1-го грудня 2020 року № 1/9 «Про умови оплати праці селищного голови» Лідії Томашевській було встановлено надбавку за високі досягнення у праці у розмірі 50% від посадового окладу з урахуванням доплати за ранг та вислугу років. Дане рішення немає терміну дії та буде працювати до завершення повноважень голови восьмого скликання. За інформацією з попередньої сесії ради відомо, що працівники селищної ради, її відділів та комунальних закладів громади забезпечені заробітною платою тільки на 8-10 місяців 2024 року.

До того ж нещодавно, постановою КМУ, оклади усіх посадовців селищної ради та її відділів були суттєво підняті (на 60-65%). Разом з тим селищна голова Томашевська, знаючи про відсутність коштів, надає своїм працівникам надбавку за високі досягнення у праці. А в грудні 2023 року та перших місяцях 2024 року надає премії. Крім зарплат в громади є й інші потреби: дороги, медицина, соціальний захист, освіта, культура, комунальне господарство, на які коштів завжди не вистачає.
Немає в бюджеті Іваничівської територіальної громади стільки надходжень, щоб покрити усі необхідні витрати”, – зазначила активістка в тексті петиції.

Дивний дисонанс: в місцевому бюджеті фінансова діра – не вистачає на зарплату бюджетникам і допомогу ЗСУ, однак на премії кошти є завжди

До слова, на сесії селищної ради 28-го березня між депутатами та головою громади Лідією Томашевською виникла запекла суперечка. Тоді депутати виділили 2 мільйони гривень на допомогу ЗСУ. Хоча Томашевська хотіла виділити військовим частинам вполовину менше коштів. Вона обурювалась, що в бюджеті є фінансова діра й не вистачає коштів на зарплати бюджетникам. Проте депутати чи не вперше пішли проти волі Лідії Томашевської.

Однак пізніше стало відомо, що військові частини так і не отримали 750 тисяч гривень, які виділили з бюджету Іваничівської громади на допомогу ЗСУ. Кошти залишилися в місцевій скарбниці. Хоча бійці надсилали відповідні запити та просили допомогти придбати необхідні їм спецзасоби. Лідія Томашевська пояснила, що деяким військовим частинам кошти так і не перерахували через відсутність їхніх банківських реквізитів. Мовляв, військові не відповіли на листи й дзвінки селищної ради і гроші просто не мали кому надсилати.

Проте, як зазначив місцевий волонтер Ігор Маковський, найімовірніше, очільниця громади “обманула” про те, що працівники селищної ради намагалися зв’язатися з військовими, а насправді їм ніхто не телефонував. Як підмітив Маковський, все сталося, як і хотіла очільниця громади з самого початку: майже мільйон гривень, який вона не хотіла виділяти військовим, так і лишився в бюджеті. Волонтер припустив, що не виділення коштів військовим частинам – спеціальний й добре продуманий вчинок Томашевської, яка перехитрила депутатів й все одно зробила по-своєму. Ігор Маковський переконаний, що голова громади робить все, аби хлопці на передовій не отримали допомоги.

Отож, споглядаючи на це все, виникає дисонанс. В бюджеті громади – фінансова діра, не вистачає коштів на найнеобхідніше – виплату заробітної плати бюджетникам й оплату комунальних послуг. Не говорячи вже про гроші на розвиток місцевої інфраструктури, яких взагалі немає. Але от кошти на премії й надбавки чиновникам чомусь є завжди. Томашевська навіть прагнула зменшити допомогу на ЗСУ. Напевно, преміювання вірних працівників селищної ради для неї значно важливіше ніж допомога військовим та розвиток громади.

Робота Томашевської на посаді селищного голови – незадовільна, – Марина Юраш

Аналізуючи вчинки й рішення очільниці громади, Марина Юраш стверджує, що робота Томашевської на посаді селищного голови – незадовільна і тим паче не заслуговує на виплату надбавки за високі досягнення у праці. Тому активістка вважає, що необхідно запровадити такі зміни: зупинити дію п.2 рішення селищної ради від 01.12.2020 року № 1/9 “Про умови оплати праці селищного голови» щодо надбавки за високі досягнення”, розглядати та затверджувати на сесії ради щороку звіти про виконання бюджету громади за І квартал, за півріччя, за 9 місяців та за рік, а також переглядати умови оплати праці селищного голови кожні три місяці, враховуючи звіт про виконання бюджету.

У тексті своєї петиції Марина пропонує винести на розгляд сесії ради проєкт із цими пропозиціями.

Залишилось 27 днів: петицію підписали всього 3 жителів громади

Нагадаємо, проєкт рішення про затвердження порядку подання та розгляду електронних петицій до селищної ради підготував депутат Володимир Сарабуна. А затвердили депутати на сесії 28-го березня. Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту, електронна петиція розглядатиметься тоді, коли на її підтримку збереться не менше як 100 підписів місцевих мешканців протягом 30 днів з дня її оприлюднення. Для розгляду електронної петиції, що набрала необхідну кількість підписів, скликається сесія селищної ради. 

Петиція Марини Юраш – перша. До цього ніхто з жителів не скористався можливістю вплинути на розв’язання проблем громади, чи звернути увагу чиновників на болючі питання життєдіяльності селища.

Дивує байдужість мешканців до життєдіяльності своєї громади. Адже станом на 29-те липня петицію підписали всього 3 особи зі 100 необхідних й залишилося 27 днів на збір підписів. Хоча, на думку Марини Юраш, жителі чомусь бояться Лідії Томашевської, тому й вирішили: краще терпіти й мовчати. Однак, вона вважає: від пасивності людей ставатиме лише гірше. І лише радикальними й сміливими діями можна змінити життя в рідній громаді на краще. Адже наше майбутнє – в наших руках, тому активістка закликає підтримати її петицію й зупинити бездіяльність Томашевської.

Не будьте байдужі: підпишіть петицію

Проголосувати за електронну петицію Марини Юраш про “Скасування надбавки за високі досягнення у праці очільниці громади Лідії Томашевської” досить просто. Необхідно перейти за посиланням і натиснути кнопку «Підписатися». Електронна петиція знаходиться на платформі електронної демократії е-DEM. 




коментарів: 6
    • Оце точно, що золото, бо на уроках хімії нас вчили, що золото майже ні на що не реагує і якщо вірити ювілірному магазину і деклараціям Ліди, то ще й дороге з хулери

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок