<

В Іваничівській громаді впровадять електронні петиції, які дозволять її мешканцям порушувати актуальні питання життєдіяльності

10:19 | 3.04.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
218
/ Коментарі відсутні

Вже незабаром в Іваничівській громаді впровадять сервіс електронних петицій. Місцеві мешканці зможуть подати петиції до місцевої влади онлайн, щоб привернути увагу до конкретного питання. 

З проханням про розроблення порядку подання та розгляду електронних петицій до селищної ради звернувся депутат Володимир Сарабуна. Проєкт рішення розробила керуюча справами виконавчого комітету Валентина Бабусюк. А затвердили депутати на сесії 28-го березня.

Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту, такі петиції необхідні для реалізації права громадян на звернення до органів місцевого самоврядування, передбаченого Конституцією України.

У проєкті рішення прописано механізм подання петицій в електронній формі та порядок їхнього розгляду, якщо петиції набрали достатню кількість голосів у зазначений строк.

Подати петицію зможе кожен охочий через офіційний сайт селищної ради. Електронна петиція розглядатиметься тоді, коли на її підтримку збереться не менше як 100 підписів місцевих мешканців протягом 30 днів з дня її оприлюднення. Для розгляду електронної петиції, що набрала необхідну кількість підписів, скликається сесія селищної ради. На пленарне засідання може запрошуватись автор, який представить свою петицію та виступить з доповіддю щодо піднятого в ній питання.

Органи місцевого самоврядування зобов’язані відповісти публічно на це звернення, якщо воно набере потрібну кількість підписів.

“Автор петиції заповнює спеціальну форму на офіційному сайті селищної ради та розміщує текст петиції. Під час її заповнення автор зазначає прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання, контактний телефон, а також адресу електронної пошти. У петиції повинні бути викладені суть звернення та пропозиції. У заголовку петиції зазначається її короткий зміст.

Петиція оприлюднюється на сайті селищної ради протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором після перевірки змісту петиції юридичним відділом селищної ради на відповідність усім вимогам. Технічне та організаційне забезпечення роботи з петиціями здійснює відділ організаційно-інформаційної роботи та господарського забезпечення селищної ради. Координує роботу із петиціями керуюча справами виконавчого комітету”, – пояснила під час сесії керуюча справами виконавчого комітету Валентина Бабусюк.

Вона зауважила, що петиція, яка в установлений термін не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів на її підтримку розглядається, як звернення відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

Валентина Бабусюк повідомила, що під час розгляду цього питання під час депутатських комісій були дискусії щодо того, як саме розміщуватимуться ці петиції на сайті седищної ради: безоплатно чи за певну суму коштів. Та все таки, за її словами, вирішили, що наразі ця послуга буде безкоштовною.

Це питання депутати підримали одноголосно.

До слова, у Нововолинську та Володимирі послуга з подачі електронних петицій місцевими мешканцями діє вже кілька років.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок