<

Іноземні партнери не злякалися масштабних обстрілів росіян: у Володимирі пройшла міжнародна конференція «Готський шлях: спільна історична подорож в минуле»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:49 | 9.03.2023 / Новини / , , /
Перегляди
284
/ Коментарі відсутні

9-го березня у Володимирі відбулася Міжнародна наукова конференція «Готський шлях: спільна історична подорож в минуле» в межах реалізації проєкту «Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож в минуле». На захід прибули іноземні партнери з Польщі та Німеччини, всупереч нічному масштабному ракетному обстрілу росіян наших територій.

Конференція відбувалась в рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 інституту Європейського Інструменту Сусідства. На заході були присутні запрошені науковці, історики та посадовці з Польщі та Німеччини, представники місцевої влади, історичного музею, історико-культурного заповідника та ін. Українські фахівці з інших міст, які не змогли прибути на конференцію, долучалися за допомогою відеозв’язку.

Дійство відкривали театралізованою виставою від акторів володимирського народного аматорського театру “Різнобарв’я”, які намагалися відтворити образи готів. Проєкт реалізовується виконавчим комітетом Володимирської міської ради та польською гміною Грубешів.

Цю конференцію планували довгий час, вона мала відбутися ще на початку березня минулого року, але почалась війна. Тож проєктну діяльність відклали на другий план. З міжнародними партнерами почали співпрацювати по гуманітарній допомозі. Але все ж, коли ситуація більш-менш стабілізувалася, почали повертатися до проєкту готський шлях, – розповіла одна з організаторів, начальниця відділу міжнародної діяльності та туризму Катерина Підгурець.

У конференції беруть участь 20 науковців, які займаються темою проєкту. А саме дослідженням історії, культури, проживання готських племен.

“Сам проєкт про нашу спільну історію, як готські племена, які йшли зі Скандинавії через територію Польщі, через територію України і аж до Криму. Які сліди вони лишили на наших землях”, – зазначила Підгурець.

Після конференції планують видати збірник наукових статей, які опублікують всі присутні науковці на даному заході. Також у планах – зйомки документального фільму на основі інтерв’ю дослідників з частинами конференції. Уже випустили мультфільм “Чарівна готська казка” та мультимедійну анімацію про побут і життя готів.

Також влітку мають провести дитячий захід, який відбудеться в історичному музеї Володимира. Він проходитиме два дні, на ньому проводитимуть різні квести для дітей в тематиці готського шляху. Усі охочі зможуть випробувати різні продукти проєкту, такі як відтворення копії готського жителя у форматі 3D.

“По даному проєкту ми працюємо з 2021 року з гміною Грубешів. Цей проєкт нас пов’язує, тому що шляхи готів перетинаються з нашим містом. Це важливий проєкт для громади, оскільки маємо багато гостей з Польщі, з України. І сьогодні тут проходить конференція, яка підтверджує те, що історія Польщі та України пов’язана і ми плідно працюємо в даному проєкті”, – додав мер Володимира Ігор Пальонка.

Завдяки організації та проведенню цієї наукової конференції, ми ще раз доводимо, що країна є незламною. І на історично-культурній арені Україна, разом з підтримкою наших сусідів, є важливою фігурою. Таку думку висловила головний спеціаліст відділу міжнародної діяльності та туризму Валерія Корнієнко.

“Дана конференція є ключовим елементом нашого проєкту, що передбачає також і віртуальну продукцію, віртуальний тур, завдяки якому можна поринути у минуле та побачити життя готів зблизька. З якими можна ознайомитись на сайті проєкту.“,- додала Валентина Корнієнко.

Нагадаємо, про можливість втілення польсько-українського проєкту «Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож в минуле» заговорили ще у 2020 році. У 2021 році почалась реалізація проєкту. Його метою є вдосконалення інформаційної та матеріальної бази історичного музею ім. Омеляна Дверницького у Володимирі, зокрема: розробка вебсайту, створення макета поселення готів, придбання тач-панелі, створення фільму про готів, їх культуру та побут, виготовлення 3D макету готського поселення та ін., а також проведення кількох тематичних заходів.

Завершити проєкт планували до 31-го жовтня 2022 року, але через війну, його реалізація затягнулася. Загальний бюджет українсько-польського проєкту 65 055 євро, з яких бюджет для української сторони складає 47 060 євро. Грантові кошти (90%) – 42 324,33 євро, а співфінансування з місцевого бюджету (10%) становить 4 735,67 євро.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота