<

Греція та Польща планують запровадити «паспорти вакцинації» від COVID-19

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:22 | 16.01.2021 / Новини / , , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

В урядах Греції та Польщі планують запровадити для вакцинованих від COVID-19 людей спеціальні паспорти, які дозволятимуть їм вільно подорожувати країнами Європи. Однак лідери більшості інших країн Європейського Союзу поки що ставляться насторожено до такої ідеї.

Про це пишуть The Guardian та Euractiv, – передає Громадське.

Так, Кіріакос Міцотакіс, очільник уряду Греції, чия економіка значною мірою залежить від туризму, звернувся із пропозицією запровадити «паспорти вакцинації» до голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн. На думку грецького прем’єра, така ініціатива заохочуватиме людей вакцинуватися від COVID-19.

Міцотакіс зазначив, що щеплення від COVID-19 не буде обов’язковою умовою для подорожі, однак люди, які матимуть підтвердження свого вакцинування, будуть впевнені, що зможуть вільно подорожувати.

«Забезпечення якнайшвидшого відновлення свободи пересування є, по суті, основним пріоритетом для всіх нас», — написав грецький прем’єр-міністр.

Крім Греції, «паспорт вакцинації» хочуть ввести й у Польщі. Там цю ідею навіть включили в національну програму імунізації.

У цій країні планують після вакцинації надсилати людині підтвердження у форматі QR-коду, який можна буде завантажити з особистого кабінету на сайті уряду або облікового запису системи охорони здоров’я.

«Код буде так званим “паспортом вакцинованої особи”, який підтверджуватиме, що людина була щеплена і може використовувати права, які мають вакциновані люди», — розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Польщі Анна Голавська.

Хто проти?

Однак далеко не всі країни підтримують ідею Греції та Польщі. Про це свідчить нещодавня зустріч міністрів охорони здоров’я країн Євросоюзу, де вони висловили настороженість щодо такої ініціативи. Зокрема, німецька влада заявила про побоювання щодо дискримінації людей, які ще не отримали вакцину.

Крім того, сумніви щодо введення «паспортів вакцинації» висловив і очільник Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус. Він наголосив, що наразі перед світовою спільнотою постали два нагальні питання.

«Перше — нещодавня поява нових варіантів вірусу Sars-CoV-2, а друге — потенційне використання сертифікатів про щеплення та тестування для міжнародних подорожей. Одна тема пов’язує обидва питання — солідарність. Ми не можемо дозволити собі визначити пріоритети або покарати певні групи чи країни», — сказав він.

Зазначимо, що ініціативу запровадити паспорти вакцинації обговорюють не лише уряди країн. Так, раніше Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що «цифровий пропуск здоровʼя» є основною умовою для відкриття кордонів. В організації навіть повідомили, що розробляють прототип такого «пропуску», щоб запустити його у 2021 році.

Подорожі в часи пандемії

Через COVID-19 авіакомпанії скасували більшість своїх рейсів, адже по всьому світу країни закрили кордони. Попри те, що час від часу уряди послаблюють обмеження й дозволяють подорожі, авіакомпанії та туристичні країни зазнають збитків. Так, за перші 8 місяців 2020 року через пандемію коронавірусу прибуток міжнародного туризму впав на 730 млрд доларів — це у вісім разів більше, ніж показники часів глобальної кризи у 2009 році.

Через закриття кордонів туристичний потік упав на 70% (700 млн туристів) у порівнянні з 2019 роком, коли відбулося зростання на 3,7%. Найбільше туристів у 2020 році втратив Азійсько-Тихоокеанський регіон — 79%, далі йдуть Африка та Близький Схід — 69%, Європа — 68% і Американський регіон — 65%. 

Фахівці зазначають, що повноцінному відновленню міжнародного туризму найбільше перешкоджають обмеження на виїзд та в’їзд до країн, низька довіра споживачів (тобто люди ще бояться подорожувати) та, власне, недостатні результати у стримуванні пандемії коронавірусу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 Травня, П’ятниця