<

Глава Міноборони Туреччини обіцяє не пропускати кораблі РФ у Чорне море

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:50 | 10.04.2022 / Новини / , , , /
Перегляди
208
/ Коментарі відсутні

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що військові кораблі РФ не ввійдуть у Чорне море, поки триває війна в Україні.

Про це повідомляє турецьке видання TRHaber, передає Суспільне.

За його словами, Туреччина, яка контролює протоки Босфор і Дарданелли, що поєднують Чорне море з Егейським і Мармуровим, буде дотримуватися конвенції Монтре.

“Ми не впустимо військові кораблі в Чорне море. Ми не хочемо війни в Чорному морі”, – заявив Акар.

Що передувало

26-го березня турецька влада була вимушена припинити рух суден через Босфор через виявлення у її водах міни старого зразка. У пресслужбі ВМС країни заявили, що російська агресія проти України напряму впливає на безпеку у Чорноморському регіоні та фактично паралізує вільне судноплавство усіх причорноморських країн.

“Останній раз Чорноморські протоки закривалися через мінну небезпеку у роки Другої світової війни, у минулому столітті. Росія діє методами минулого століття і несе небезпеку всьому цивілізованому світу. Її дії створюють пряму загрозу життю цивільних моряків, що здійснюють плавання Чорним морем”, – заявили військові.

Сапери знешкодили міну, після чого навігацію протокою відновили. Після цього турецька сторона звернулася до України та РФ із запитом про консультації.

28-го березня Міністерство оборони Туреччини повідомило про виявлення міни у Чорному морі, неподалік кордону з Болгарією. Того ж дня у Чорному морі приблизно за 70 кілометрів від румунського полігону Капу Мідія виявили морську міну, яку знешкодили.

29-го березня Туреччина заявила, що перевела тральщики та морські патрульні літаки у стан підвищеної готовності через загрозу дрейфуючих мін у Чорному морі.

30-го березня у МЗС України заявили, що російські військові замінували акваторію Чорного моря з метою дискредитації України, використавши для цього міни, захоплені у 2014 році після окупації Криму.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя