<

Данілов анонсував важливе рішення щодо мобілізації обмежено придатних

17:10 | 1.09.2023 / Новини / , /
Перегляди
827
/ Коментарі відсутні

В Україні обмежено придатних чоловіків можуть мобілізувати до лав Збройних сил з певними обмеженнями. Найближчим часом це питання планують остаточно врегулювати.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону, пише Chas News.

«Є в наших нормативно-правових документах термін — придатний або умовно придатний. Треба дати тлумачення, хто такий умовно придатний, де люди, які мають такий припис у своїх документах, можуть використовуватися», — розповів Данілов.

За його словами, коли такі люди потрапляють у ті чи інші частини з умовною придатністю, є певні процеси у командирів.

«Тому для того, щоб закрити це питання раз і назавжди, рішенням Ради нацбезпеки і оборони дано доручення розтлумачити цей документ, щоб не було подвійного-потрійного трактування цієї норми», — зазначив секретар РНБО.

За його словами, «сьогодні це питання буде згідно рішення РНБО вирішено» після внесення «законодавчих змін».

Відзначимо, що українськими нормативно-правовими документами не визначається така категорія як «умовно придатні». Імовірно, Данілов мав на увазі «обмежено придатних». Зараз питання придатності до військової служби регламентовано наказом Міноборони «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» від  14.08.2008 №402 (останні зміни до нього вносили у 2021 році).

Нагадаємо, 30 -го серпня президент Володимир Зеленський повідомив про рішення РНБО провести комплексну перевірку обґрунтованості рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені від 24 лютого 2022 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. 

Він пообіцяв, що «за результатами перевірки будуть зроблені висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень ВЛК виїхали за кордон за час від початку повномасштабної агресії».

Також РНБО доручило переглянути систему визначення придатності до військової служби з тим, щоб дати більше можливостей командирам залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя