<

Через виверження вулкана Руанг в Індонезії евакуйовують понад 11 тисяч людей

18:41 | 18.04.2024 / Новини /
Перегляди
30
/ Коментарі відсутні

Влада Індонезії закликала до евакуації понад 11 тисяч людей через виверження вулкана Руанг, що на півночі країни. Також цьому регіоні було припинено авіасполучення.

Про це повідомляє Al Jazeera, пише Суспільне.

Зазначається, що Руанг, що у провінції Північний Сулавесі, вперше вивергся о 21:45 за місцевим часом (13:45 за Гринвічем) у вівторок, 16-го квітня, піднявши клуби диму та попелу високо в небо.

Після чотирьох інших вивержень у середу вулканологічне агентство Індонезії підвищило рівень тривоги для вулкана висотою 725 метрів до чотирьох, найвищого за шкалою. Вони також розширили зону відчуження навколо кратера з чотирьох до шести кілометрів.

17-го квітня щонайменше 838 людей з індонезійської провінції Північний Сулавесі були евакуйовані після численних вивержень вулкана на сусідній острів Тагуланданг, який розташований більш ніж за 100 кілометрів на північ від столиці провінції Манадо.

Вже сьогодні вранці, 18-го квітня, керівник індонезійського центру даних, комунікацій та інформації агентства з питань стихійних лих Абдула Мухарі заявив, що внаслідок розширення зони відчуження потрібно буде евакуювати більше людей і їх доправлять до Манадо.

“Щонайменше 11 615 жителів, які перебувають у зоні ризику, повинні евакуюватися в безпечне місце”, — сказав Мухарі.

Також було оголошено про закриття міжнародного аеропорту Сема Ратулангі в Манадо щонайменше “через поширення вулканічного попелу, яке може загрожувати безпеці польотів”. Аеропорт має сполучення з такими країнами, як Китай, Сінгапур і Південна Корея.

Відзначалися суттєві перебої з рейсами до та з міжнародного аеропорту Кота-Кінабалу в сусідній Малайзії. Кота-Кінабалу знаходиться на північному краю Малайзійського Борнео, трохи більше ніж за 1100 кілометрів на північний захід від вулкана Руанг.

Агентство вулканології повідомило, що активність Руанга зросла після двох землетрусів, які сталися останніми тижнями.

Влада Індонезії також стурбована тим, що частина вулкана може впасти в море і викликати цунамі, як це сталося під час попереднього виверження у 1871 році.

Індонезія розташована на так званому “вогняному кільці” – у зоні високої сейсмічної активності на поверхні низки тектонічних розломів у формі підкови навколо Тихого океану, де є 120 діючих вулканів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа