<

Bihus.Info заявив про стеження з боку СБУ: операцію влаштував Департамент захисту нацдержавності

10:03 | 6.02.2024 / Новини / /
Перегляди
73
/ Коментарі відсутні

Керівник проєкту Bihus.Info Денис Бігус заявив, що незаконне стеження за командою здійснювала Служба безпеки України, а саме Департамент захисту національної державності (ДЗНД).

Про це йдеться у відео проєкту, який отримав відеозаписи з камер готелю і встановив учасників стеження, пише Громадське.

До стеження в СБУ залучили близько 30 людей, стверджують журналісти. Камери стеження комплексу та свідчення працівників доводять, що перед вʼїздом команди в готель чоловік на ім’я Ігор двічі приїжджав оглядати комплекс разом з іншими людьми. Він хотів провести корпоратив за день до тренінгу Bihus.Info й заселитися, зокрема, у ті номери, які забронювала команда. 

Цей корпоратив провели 26-го грудня. Люди, що бронювали будинки на одноразові сім-карти, приїжджали на номерах прикриття, які мають право застосовувати лише правоохоронні органи, і привозили з собою великі валізи, кажуть журналісти. Адміністраторка комплексу наголосила на дивній поведінці клієнтів під час заходу: вони притихали, коли підходив офіціант.

27-го грудня вранці команда Bihus.Info почала приїздити до комплексу на тренінг, а вже наступного дня до комплексу приїхали ще кілька груп людей на відпочинок, а також іще раз забронювали один із будинків на іншу дату. 

Як стверджують журналісти, це було потрібно, щоб зняти камери спостереження. Зокрема, ці прилади встановлювали за настінними вішаками та маскували під пожежні сигналізації.

Хто брав участь у стеженні?

Як стверджує проєкт, чоловік, який приїздив до проведення корпоративу й був на ньому, — це Ігор Кравченко. У підписах його номера телефону, зокрема, вказують СБУ та ДЗНД. 

Також проєкт ідентифікував Євгенія Коноваленка. Стверджується, що раніше він подавав декларацію як службовець СБУ, а також журналісти зафільмували чоловіка, коли він заходив у будівлю Департаменту. 

Серед учасників стеження — Тарас Садовник, працівник Служби безпеки України, який нещодавно перевівся у Департамент, кажуть журналісти. Ще одна жінка, яка потрапила на камери запису комплексу, регулярно з’являлася неподалік будівлі ДЗНД. 

Жоден зі встановлених не прокоментував Bihus.Info причетність до стеження за командою. 

Окрім того, після стеження, 31-го січня, з СБУ звільнили голову Департаменту захисту національної державності Романа Семенченка. Bihus.Info поспілкувалися з експосадовцем — він не заперечив причетність ДЗНД до цієї операції.

Після публікації розслідування Служба безпеки України заявила, що серед клієнтів дилерів, які розповсюджували наркотики, були співробітники журналістського проєкту Bihus.Info.

Крім того, в СБУ заявили про «відповідні кадрові рішення» щодо Департаменту захисту національної державності.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя