<

Банки знову блокуватимуть рахунки українців за борги

03:04 | 10.05.2023 / Новини / , /
Перегляди
330
/ Коментарі відсутні

Банки відновлять масове блокування карткових рахунків клієнтів на вимогу державних. Це пов’язано із набуттям чинності ухваленого Радою у квітні закону, який скасовує дію постанови Кабміну, котра знімала арешти виконавчої служби на суму менше 100 тисяч грн на час дії воєнного стану.

Про це пише Бабель.

Закон № 3048–IX дозволяє клієнтам з арештами користуватися лише сумою у розмірі двох мінімальних зарплат (13 400 грн), але тільки за умови, що клієнт звернеться до виконавця, і той, своєю чергою, надішле до банку постанову на зняття арешту на суму 13 400 грн за одним із рахунків клієнта.

Оскільки закон вже набрав чинності, банківські установи повернули арешти коштів на рахунках клієнтів, які перед тим були зняті на час дії воєнного стану. За словами Олега Гороховського, це торкнеться приблизно 436 тисяч власників рахунків лише серед клієнтів monobank. По всій країні ця кількість буде значно більшою, оскільки нові норми закону виконуватимуть всі банки.

На початку березня 2022 року Кабмін ухвалив рішення, згідно з яким українці, на рахунки яких було накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, можуть користуватися своїми коштами. Єдиною умовою для розблокування коштів була вимога, щоб сума стягнення за виконавчим документом не перевищувала 100 тисяч гривень.

«В умовах війни держава не може залишити українців без можливості розпоряджатися своїми коштами на елементарні життєві потреби», — наголосив тоді заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок