<

Засновника WikiLeaks Ассанжа арештували в Лондоні, йому загрожує 5 років в’язниці

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:54 | 11.04.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа заарештували в Лондоні в посольстві Еквадору, після того як Еквадор відмовився надавати йому притулок у своєму посольстві, де він переховувався сім років.

Поліція повідомила, що його затримали через неявку до суду, згідно з ордером, виданим у 2012 році. Про це повідомляє ВВС Україна.

Після затримання Ассанжа також заарештували у зв’язку з запитом на екстрадицію з боку США, згідно з повідомленням Скотленд-Ярда.

Ассанж перебуває під вартою в поліцейському відділку в центрі Лондона. Він залишатиметься там до появи у Вестмінстерському магістратському суді, що має відбутися “найближчим часом”, йдеться в повідомленні поліції.

Нагадаємо, Джуліан Ассанж отримав притулок у посольстві сім років тому, щоб уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинувачували в сексуальному насильстві. Справу з того часу закрили.

Президент Еквадору Ленін Морено заявив, що Ассанжу відмовили у притулку через постійні порушення міжнародних конвенцій.

Wikileaks у Twitter заявила, що Еквадор діяв незаконно, “з порушенням міжнародного права”.

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джавід Саджид у Twitter підтвердив, що Джуліан Ассанж перебуває під вартою.

“Я хочу подякувати Еквадору за співпрацю, а поліції – за професіоналізм. Ніхто не може бути над законом”, – зазначив міністр.

Як повідомляє Скотленд-Ярд, поліцію запросив до будівлі дипмісії посол Еквадору після того, як Ассанжа позбавили притулку.

47-річний Джуліан Ассанж провів у посольстві майже сім років. Він відмовлявся залишати будівлю, стверджуючи, що його хочуть екстрадувати у США через діяльність Wikileaks, зокрема за публікацію у 2010 році таємних військових документів і дипломатичної пошти.

Еквадору увірвався терпець

Президент Еквадору в оприлюдненому у Twitter відеозверненні заявив, що терпець країни “досяг межі через поведінку пана Ассанжа” після того, як стало відомо, що він втручався у внутрішні справи інших держав.

“Останній інцидент стався в січні 2019 року, коли WikiLeaks оприлюднила документи Ватикану”, – заявив пан Морено.

“Ця та інші публікації підтвердили підозри світу про те, що пан Ассанж досі пов’язаний із WikiLeaks і таким чином втручається у внутрішні справи інших країн”, – додав президент.

Пан Морено також заявив, що британська влада письмово підтвердила, що Ассанжа “не екстрадують до країни, в якій йому можуть загрожувати тортури або смертна кара”.

Напередодні WikiLeaks повідомила про шпигунську операцію, яку нібито розгорнули в посольстві Еквадору проти Ассанжа.

Між Еквадором та Ассанжем тривалий час точилися суперечки щодо того, що йому можна і не можна робити в посольстві.

Як повідомляє кореспондент BBC Джеймс Ландейл, з часом в Ассанжа забрали доступ до інтернету, а його самого звинуватили у веденні політичної діяльності, що за умовами надання притулку не дозволяється.

Глава МЗС Великої Британії Джеремі Гант заявив, що арешт став результатом “років обережної дипломатії”.

Він додав: “Ми не робимо суджень щодо того, чи винен Джуліан Ассанж, чи ні, це мають вирішувати суди. Але для будь-кого є неприйнятним тікати від правосуддя, а він намагався тривалий час це робити”.

Організація “Репортери без кордонів”, що опікується питаннями захисту свободи преси, заявила, що Британія має чинити спротив екстрадиції Ассанжа, оскільки це може створити “небезпечний прецедент” для журналістів та джерел журналістів, “яких США може забажати переслідувати в майбутньому”.

Сім років у посольстві

Ассанж на балконі
Джуліан Ассанж провів в посольстві Еквадору майже 7 років, зрідка з’являючись на балконі дипмісії

7 грудня 2010 року Джуліана Ассанжа затримала лондонська поліція після того, як він добровільно з’явився у поліцейському відділку, а через дев’ять днів Високий суд у Лондоні випустив засновника WikiLeaks з в’язниці під заставу.

У 2012 році, після того як британський суд видав розпорядження про арешт Ассанжа за справою про його видачу Швеції, він сховався в посольстві Еквадору в Лондоні.

Швеція відкрила справу щодо Ассанжа після того, як дві шведські жінки звинуватили його у злочинах сексуального характеру.

Прокуратура Швеції повідомила, що наразі не має претензій до засновника WikiLeaks і не планує просити про його екстрадицію, оскільки справу закрили у 2017 році.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя
18 Травня, Субота