<

[ОНОВЛЕНО] У боротьбі за кластерність на Волині перевагу надали Володимирській лікарні: ОДА подала проєкт до міністерства

12:43 | 22.05.2023 / Володимир / , /
Перегляди
4083
/ 1 коментар

На погодження до Міністерства охорони здоров’я України Волинська ОДА направили проєкт, у якому серед спроможної мережі четвертим кластерним медзакладом на Волині стала Володимирська ТМО, Нововолинська лікарня отримала статус загальної.

Формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я Волинського госпітального округу розглянули на засіданні колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації, яке відбулась 18-го травня. Про це повідомив начальник ОВА Юрій Погуляйко, який разом з головою облради Григорієм Недопадом взяв участь в заході.

Зокрема, мова йшла про розроблений проєкт спроможної мережі Волинської області, який направлено на погодження до Міністерства охорони здоров’я України (відповідно до Постанови КМУ від 28.03.2023 року № 174 “Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я”).

Згідно з проєктом в області визначено 4 госпітальних кластери у межах адміністративних районів: Володимирський, Камінь-Каширський, Ковельський та Луцький.

Відповідно, надкластерні заклади це:

  • КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради;
  • КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Волинської обласної ради»;
  • КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради;
  • КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Волинської обласної ради;
  • КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Волинської обласної ради;
  • КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади».

Кластерні заклади:

  • КП «Володимирське територіальне медичне об’єднання» Володимирської міської ради;
  • КП «Волинський обласний госпіталь ветеранів війни» Волинської обласної ради;
  • КП «Луцький клінічний пологовий будинок»;
  • КНП «Камінь-Каширська центральна районна лікарня»;
  • КНП «Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання» Ковельської міської ради;
  • КП «Луцька центральна районна лікарня» Підгайцівської сільської ради;
  • КНП «Любомльське територіальне медичне об’єднання» Любомльської міської ради.

Загальні заклади:

  • КНП «Нововолинська центральна міська лікарня»;
  • КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня»;
  • КНП «Горохівська багатопрофільна лікарня Горохівської міської ради»;
  • КП «Ківерцівська центральна лікарня Ківерцівської міської ради»;
  • КНП «Рожищенська багатопрофільна лікарня» Рожищенської міської ради;
  • КНП «Любешівська багатопрофільна лікарня» Любешівської селищної ради;
  • КНП «Маневицька багатопрофільна лікарня» Маневицької селищної ради;
  • КНП «Ратнівська центральна районна лікарня» Ратнівської селищної ради;
  • КНП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Старовижівської селищної ради.

“Також до спроможної мережі відносяться центри первинної медичної допомоги та Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, між Нововолинськом та Володимиром із серпня минулого року триває боротьба за статус кластерності лікарні. Обидва заклади досягли неабиякого розвитку та оновлення в останні роки.

Володимирська та Нововолинська лікарні вважають, що кожна з них є повноцінними кандидатами на отримання статусу кластерності. За останні роки медзаклади та підходи до лікування значно оновили. В лікарнях працюють кваліфіковані лікарі, які періодично проходять навчання, постійно закупляється нове обладнання. Ще у 2020 році в Нововолинській лікарні зробили капітальний ремонт приймального відділення в рамках програми президента України «Велике будівництво». На реконструкцію приймального відділення у Володимирі виділили 32 млн грн минулого року, наразі ремонтні роботи ще тривають. Також минулого року у ТМО Володимира відкрили нове хірургічне відділення. Крім того, тривають тендерні процедури на придбання ангіографа для кожного з медзакладів для лікування інсульту та інфаркту, що є однією з умов надання кластерності лікарень. Також тривають обговорення щодо створення реабілітаційних центрів для військових.

Днями мер Нововолинська Борис Карпус зустрічався у Києві з Міністром охорони здоров‘я Віктором Ляшком. Де висловив свою позицію щодо кластерної лікарні у Нововолинську та запросив міністра особисто приїхати і відвідати медзаклад. Також мер вів переговори із начальником Волинської ОВА Юрієм Погуляйком, та повідомив, що після тривалих зустрічей і перемовин голова ОВА направив відповідний лист в Міністерство охорони здоров’я.

Своєю чергою, нардеп Гузь неодноразово звертався до прем’єра та МОЗу, оскільки вважає, що у Володимирі та Нововолинську повинні бути окремі кластерні лікарні.  Він також закликав міністра Ляшка з вимогою приїхати та побачити потребу в кластерних лікарнях у Володимирі і Нововолинську.

Варто зазначити, що навіть якщо, медичні заклади не увійдуть до спроможної мережі, вони зможуть продовжити свою роботу і надалі укладатимуть контракти із Національною службою здоров’я за програмою медичних гарантій. Але оновлюватись будуть за кошти місцевого бюджету. Про це повідомляв міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Результат ще не остаточний, проєкт Волинської облдержадміністрації має затвердити Міністерство охорони здоров’я.




один коментар
  1. Чому немає повідомлень про віднесення НВ КНП “Міська лікарня” до мед. установ загального типу, а тільки переможні реляції у форматі “слава-слава!”? Не закликаючи до актів громадянської непокори стосовно місцевої влади, скажу: Взагалі-то я шокований, якщо відверто, абсолютною фригідністю виборців Нововолинська у зв’язку з ненаданням кластеру міській лікарні. Це можна, як вбачається, назвати катастрофою сподівань на тлі передвиборчих обіцянок “нової команди змін”. Багато з “найвідданіших” членів якої, безбожно обдуривши нас, вже покинули воюючу Україну і знаходяться за її кордонами. Інші ж, або звільнилися, або перейшли на іншу роботу. За моїми спостереженнями, це ще далеко не кінець: очевидно, буде наступна хвиля розчарованих емігрантів. Ви, любі мої земляки і землячки, незабаром відчуєте на собі та на своїх дітях, що таке “лікарня загального типу”, на що ми зовсім не заслуговуємо, надавши свій особистий кредит довіри нині діючим місцевим керівникам НВ ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер