<

Світязь міліє: екологи висунули ймовірні причини проблеми

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:53 | 31.07.2019 / Новини / /
Перегляди
14
/ коментарі 2

Світязь катастрофічно обмілів: екологи б’ють на сполох, а мешканці Шацького краю та відпочивальники мріють про опади. Що буде з перлиною Волинського краю, яких заходів варто вжити, аби найглибше та найбільше озеро України не зникло.

Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс, – передають Волинські новини.

Найглибше та найбільше прісноводне озеро України катастрофічно обміліло. Очевидці кажуть – ще місяць тому в цьому місці, де була вода нині діти будують пісочні замки, а дорослі грають у пляжний волейбол. Цікаво, що подібна проблема існує вже не один рік, не лише на Світязі, а й загалом на усіх Шацьких озерах. До слова, якщо ще рік тому Світязь мілів на початку та в середині серпня, то цьогоріч цей процес розпочався на місяць раніше.

Екологи Волинської облдержадміністрації кажуть – причин може бути декілька. Зокрема, відсутність будь-яких опадів, мовляв, ось воно – глобальне потепління: дощі не йдуть, літо сухе, живитися озеру нізвідки. Окрім того, відповідь на питання може бути й міжнародного характеру.

«Одна з причин обміління Шацьких озер може бути причина розробки Хотиславського кар’єру на території Білорусі, а саме видобуток крейди, яка потребує відкачування великої кількості води. Моніторинг вже не проводиться декілька років через недостатнє фінансування, але плануємо на наступний рік плануємо відновлювати», – каже заступниця начальника Управління екології Волинської ОДА Вікторія Тимощук.

За словами екологів – глибину розробки родовища піску в Білорусі заплановано до 70 метрів. Тож кар’єр може забрати всю воду з волинських озер, розташованих по сусідству. Попри погіршення ситуації з обмілінням Світязя, все, що можуть зробити в управлінні екології Волинської облдержадміністрації – це моніторити та збирати дані власних спостережень на місцях. Кажуть, що чекають, аби за справу взялися столичні відомства. А вже на основі висновків, які зроблять київські фахівці – прийматимуть якісь рішення. Аби контролювати питання і хоча б не допустити погіршення ситуації, депутати обласної ради, під час 24-ї сесії обласної ради проголосували за виділення коштів на ремонт шлюзу, який затримує воду в озері.

«Загальна сума – близько 650 тисяч. Ми співфінансували 300 тисяч. А решту виділять місцева ОТГ і Шацький район. Інше питання – наскільки дієвими будуть ці заходи, чи ми зможемо зупинити, без перебільшення, екологічну катастрофу з таким обмілінням», – зазначає голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Михайло Імберовський.

Михайло Імберовський додає, обміління Світязя – питання не лише Волині, воно загальнонаціональне, і якщо не взятися за нього серйозно, то Україна збідніє в прямому і переносному сенсі. Нині ж йдеться лише про моніторинг та мінімальні заходи на рівні області, аби не допустити погіршення ситуації.

До слова, депутати Шацької ОТГ прийняли рішення взяти на баланс гідротехнічну споруду, яка допоможе врятувати Світязь від обміління. Аби її реконструювати, потрібно 800 тисяч гривень.




коментарів: 2
  1. Так, так, кар’єр, дощі, шамани … А про цілі плантації лохин, які потребують постійного зрошування та штучні ставки біля них, якось тихенько промовчали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер