<

Підвал у “вільному плаванні”. На 15-му мікрорайоні Нововолинська люди “піднімають” всі інстанції через підтоплення підвального приміщення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:26 | 18.09.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
32
/ коментарів 8

Жителі будинку 24 на 15-му мікрорайоні бояться, що через підтоплення підвалу багатоповерхівка може зруйнуватися. Уже більш як 10 років вони чекають допомоги. Пишуть, телефонують у різні інстанції. Тим часом керівництво житлово-комунального об’єднання, на балансі якого знаходиться будинок, каже, що тримає ситуацію під контролем.

Вода, фекалії, жаби, вужі… Так описують життя у будинку №24 на 15-му мікрорайоні його мешканці. Підвальне приміщення на разі сухе, однак люди говорять, що три тижні тому тут все плавало. Більш як 10 років, особливо в дощову погоду, в підвалі постійно піднімається вода. Там нічого не зберігається, двері згнили. А коли останнього разу прорвала каналізаційна труба, від важкого повітря, що від підвалу піднялося до самого 5-го поверху, кажуть жителі, можна було втратити свідомість.

Мама трьох дітей Світлана Кочергіна розповідає, що у власній квартирі на першому поверсі зловила 8 мишей і 2 щурі. Діри в стінах і сирість роблять своє.

“Від сусідніх будинків сюди стікає вода, адже наш під’їзд локально знаходиться внизу. Виходить стічна яма. До того ж у будинку скаче напруга. У сусідів морозильна камера пищить цілу ніч. Дзвонили до начальника ресу, сказав, що тим займається жек. В людей ламаються електричні прилади. Дві неділі тому напруга була 265 Вт. Видно, десь вода затікає і мокріють проводи. Це може закінчитися трагічно,”- каже жінка.

_DSC0733_tn

“Знають про проблему, а профілактичний огляд люків не роблять. А коли вже тут булькає й вода доходить до сходинок і ми дзвонимо в усі інстанції, тоді вони приїжджають і дивляться люки, в яких мало не через кришки валить, – скаржиться мешканка будинку. – Коли вода падає, працівники жеку вичищають сміття, більше ніхто нічого не робить. Скільки разів зверталися до різних інстанцій – збилися з ліку. Ходили і до мера, і до його заступника, який обіцяв прислати людей. Видно, забув адресу, бо по цю пору проблему ніхто не вирішує. Теплокомуненерго переводить стрілки на водоканал і навпаки. Місцевий підприємець хотів відкрити в будинку магазин і поставив тут насос, тим самим рятуючи підвал. Якби не насос, давно все б завалилося. Хочемо звертатися до журналістів зі столиці. Може, через київські телеканали “достукаємося” до наших чиновників”.

_DSC0737_tn

“Ми не швидка допомога, але відповідно реагуємо на виклики вчасно. Якщо в нас є заявка, то, звісно, мусимо закінчити завдання і лише тоді їхати в інше місце. О пів на другу ночі виїжджаємо на виклики. Бували в будинку 24 на 15-му мікрорайоні, але щоб вода у підвальному приміщенні піднімалася аж до сходів, – не було такого”, – заявив головний інженер водоканалу Петро Китайгородський.

Люди розповідають, що 2 роки тому в багатоповерхівці робили збори, після яких працівники жеку вичистили всі люки, вивезли два здоровенні причепи сміття. Ззовні видно “залатане” місце біля балкону – там була тріщина. В під’їзді зняли трубу і тепер тут від грибку руйнується стіна.

_DSC0741_tn

“Під’їзд знаходиться в найнижчій точці мікрорайону. Можливо й таке, що якщо десь забилась каналізація і є прорив, вся вода стікає саме туди. Підвал підтоплювало, але щоб вода покривала сходи – не було ні разу. На рахунок коливання напруги, ми двічі робили обстеження і ніякого пошкодження ніде немає. Є інформація, що підгорів нуль на ЦТП (Волиньобленерго). Вони, видно, ліквідовували і після того почалися збої”, – аргументує директор ЖКП №3 Ганна Бойко.

У будинку протікає дах. Коли падає дощ, з 5-го поверху вода тече сходинками на перший. Мешканці кажуть, що за власні кошти його фарбували, перекривали. На 5-му живе сім’я з маленькими дітьми.

_DSC0745_tn

“Жодної скарги на мене як на директора не поступало. 28.05.15 була заява на ім’я міського голови. Отримала дзвінок від мешканки будинку, яка не представилась, про те, що в підвальному приміщенні з’явилась вода. Я тоді одразу повідомила теплокомуненерго, водоканал, жек. Головний інженер водоканалу зателефонував мені з цього місця й довів до відома, що з водопостачанням все гаразд, а запах від води йде через те, що вона застояна. Ми їздили туди , спілкувалися з жителями, і я вам скажу, що якихось кричущих проблем там нема. У подальшому черговий електрик вимірюватиме напругу. Якщо будуть виявлені збої, ми зіставимо акт і відправимо в Волиньобленерго.

У будинку є приміщення старої швейної майстерні, що була продана. Але люди кажуть, що там зняті батареї і, можливо, через те в під’їзді стоїть сирість. Не слід забувати, що в нас закривали шахти. Велика ймовірність того, що вода піднімається саме через це.

09.09.15 тріщина на фасаді житлового будинку була заповнена працівниками ЖКО-3. Встановлено маяки, ведеться спостереження. Є таке поняття в будівельній справі як розкриття тріщини. Для того, щоб дивитися, чи вона розкриється, вставляється скельце і спеціальним розчином легенько затягується. Коли бачимо реальну загрозу, вживаємо заходів. Ще кажуть, там пахло фекаліями. Але якщо в каналізаційну трубу кидати огірки, інші жіночі приналежності, то це до нічого, крім прориву труби, не приведе. Звісно, добре, що є в нас відповідні служби, які оперативно працюють й ліквідовують аварійні наслідки, однак не все залежить від них.

Мишей не труїмо, інша справа – щурі. Останнім часом і щурів немає, бо ми заварили сміттєкамери й поставили контейнери для сміття.

У 2014-му році був капітальний ремонт покрівлі в 24-му будинку. Вартість виконаних робіт – більш як 34 тисячі гривень, вартість матеріальних ресурсів мешканців 2-х під’їздів, де виконувались роботи, – 6 тисяч гривень. Тому сказати, що вклад жителів був основним, я не можу. Загалом, капремонт робиться тоді, коли справді ситуація невиправна. Є вимоги до спеціального та поточного ремонтів. Тобто, це робиться не просто так: захотіли – зробили, бо «всі комунікації знаходяться в аварійному стані». На це є нормативи. Щодо звернень громадян: питання, що потрібно вивчати, маємо право розглядати до 30-ти днів. 

Людям здається, що ми ні в чому їм не допомагаємо. Це не правда. Все, що в наших силах, ми робимо. А що буде далі, коли жеків не стане?” – каже директор житлово-комунального об’єднання Нововолинська Олена Чайка

У мешканців будинку інша думка. Вони чекають, щоб працівники жеку елементарно прибрали каміння зі сходів до підвалу, на якому, кажуть, люблять грітися вужі, підмели сміття тощо. А ще люди обурюються, бо вважають, що жек відтягує всі проблемні питання до того часу, коли будинок перейде на баланс його жителів.

_DSC0751_tn
_DSC0744_tn

_DSC0755_tn
_DSC0753_tn
_DSC0756_tn

 

_DSC0730_tn
_DSC0761_tn




коментарів: 8
  1. Шановні Петро Китайгородський, Ганна Бойко та Олена Чайка!Бажаю вам щоб і в ваших домівках були такі ж умови проживання, як у даному під*їзді, де теж проживають люди. Тоді, напевно, ви б не так говорили.

  2. Іде реформа і мені цікаво, когож мешканці будинків будуть ганити коли тих “непотрібних” жеків не буде? Створити осбб натхнення немає, самим попіднімати задні місця і взятись до роботи лінь, зате позвикали шукати крайніх. Отака наша українська натура. Зате коли світло в квартирах дівається і серед ночі летить жековський електрик-рятівник навіть елементарне дякую рідко скажуть. Соромно.

    • Перепрошую ганити потрібно ЖЕКи !!! Люди платать за комунальні послуги плюс до цього надходять для жеків кошти від держави і Ви хочете сказати що люди самі мають прибирати і робити ремонт в будинку? Вас щось певно з головою якісь проблеми. Бідний електрик мичить на допогому ( по перше за це йому гроші платять бо він є на дижурстві і має виконувати свою роботу ) я мовчу про якісь виконаних робіт тими електриками і жеками. По три рази дах перекривають а він курва все тиче і тиче ( і як в нас прийнято люди купляють матеріал а від жека робота) і Ви набрались наглості тут ще відписати? Проблема жеків в таких людях як Ви, сидете і ні чого не робите а як робите то кращеб не робили, грошей шкода.

    • О,да забув про осбб. Ніхто не хоче створювати точу що після господарювання жеків такий занедбаний будинок страшно брати! Там одні проблеми. Труби потрібно міняти, дах потрібно перекривати, підвал затоплений в підїздах потрібно капетальний ремонт. Вот такі господарникі в нас в жеках! А ляпати вміють! Стид.

  3. люди не вірте ОСББ.І ОСОБЛИВО ТИМ ХТО ХОЧЕ СТАТИ ГОЛОВОЮ ЦЬОГО ОСББ І БУХГАЛТЕРОМ.

  4. Коли робив шановний жек ремонт у нашому підїзді (15 буд., 15 мікр.)ми фарбували біля своїх квартир самі, а працівники жеку тільки якісь двері, і то не всі в підїзді, але фарбу ми їм купували. А щоб пофарбувати перила, нашою фарбою, ми їм ще платили. Лампочку, яка згоріла або яку вкрали, коли міняв у нас рятівник-електрик в підїзді – певно при здачі будинку в експлуатацію. Зазвичай ми це робимо самі. То за що вам дякувати?

  5. А ще згадаю про майстрів з водоканалу, як вони оперативно нещодавно у нас ліквідовували аварію! І ворогу не побажаєш такого спілкування і таких рятівників.

  6. Так виглядає з відповідей працівників ЖЕКУ,що їх робота – сидіти на “насиджених місцях” або створювати видимість роботи,отримувати зарплату,вимагати від людей належної оплати цієї “роботи” і, головне, НАРІКАТИ НА УКРАЇНСЬКУ НАТУРУ. Це дуже сумно. А,можливо,у цих горе-чиновників ще колись ПРОСНЕТЬСЯ і ЗАГОВОРИТЬ СОВІСТЬ!? Я,як українка,сподіваюся на це.Надія вмирає останньою…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця