<

Мешканці села в Литовезькій ОТГ виступили проти закриття школи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:52 | 27.06.2018 / Іваничі / /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Жителі села Заставне Литовезької ОТГ зібрали підписи проти закриття навчального закладу у їхньому населеному пункті.

Із проханням допомогти зберегти сільську школу вони звернулися до керівництва Іваничівського району.

Як раніше повідомляла начальник відділу освіти Галина Гресь, у Литовезькій громаді навчається всього 316 дітей.

В сільській раді розпочали роботу над тим, аби школу в селі Заставне, де вчиться 36 учнів, об’єднати із навчальним закладом у Заболотцях, де на сьогодні здобувають освіту 106 школярів.

В гуманітарному відділі сільської ради Литовезької ОТГ говорять, що просторе двоповерхове приміщення Заболотцівської школи зможе слугувати навчальним закладом для дітей із Заставного.

У планах керівництва громади реконструювати школу села Заставне під садок. Після реконструкції приміщення Заставненської школи під дитячий дошкільний заклад тут будуть виховуватися близько 90 дітей з трьох сіл – Біличі, Заболотці та Заставне, – кажуть в сільській раді.

“Ситуація складається так, що школа не може сама себе профінансувати через невелику кількість дітей – у перший клас піде 5-6 діток. Відносно освітньої субвенції – її нам не вистачає. В планах залишити початкову школу на місці. Якщо депутати проголосують – то рішення про оптимізацію буде прийняте сьогодні”, – повідомив директор навчального закладу Анатолій Куницький.

Однак не всі мешканці села погоджуються з планами керівництва. Люди б’ють на сполох і не хочуть об’єднуватися із Заболотцівською школою.

“Закриття школи в селі, яку збудували в радянський час і закривають у вільній Україні – подія не тільки значна, а і глибоко символічна. Треба, відкинувши ілюзії, пов’язані з минулим, нарешті, зрозуміти тенденцію: освіта перестає бути завданням держави, вона стає такою ж приватною справою самих людей, як і все. Суцільна приватизація приходить і в цю сферу. Не маєш за що – не вчись, хоч би який ти був обдарований і мав велике бажання вчитися. А коли маєш за що – то хоч в Кембрідж… Держава не стане тобі на перешкоді на шляху до освіченості, хоча й не сприятиме цьому, як у недавньому минулому. Ризикую стати злим пророком, але я переконаний, що в нашій країні неписьменні молоді люди не будуть більше поодиноким явищем, пов’язаним з відсталістю у розвитку. Можуть радіти ті, хто не любив ідею обов’язкової середньої освіти для всіх. Бути малоосвіченим – твоє право вільної людини. Для чого витрачати кошти на освіту тих, хто закінчивши школу за кошти ОТГ завтра опиниться на заробітках в сусідній країні, а то й зовсім залишиться жити там? Та чи варто дбати тому ж ОТГ про якість освіти в такому випадку.

Але, все-таки, дорогі люди, прийдіть на закриття школи. Захід цей історичний і унікальний. Навіть варто зафіксувати цю подію на відео. Буде чим проілюструвати вашу розповідь онукам про казкове життя села в минулому і його сумний кінець. Виїзна позачергова сесія з цього питання відбудеться у середу 27.06.18 о 17.00 год. у приміщенні Заставненського будинку культури.

Відчайдухи з середовища нашої школи які не в змозі змиритися з її закриттям (але є й такі, що змирилися на чолі з директором) зібрали підписи під заявою до очільників району з проханням допомогти”, – написав у мережі Фейсбук вчитель Олесь Крась.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер