<
Руслан Романишин

Як не стати жертвою нападу собаки і що робити, коли це сталось

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:14 | 23.09.2020 / Погляд / /
42
/ 1 коментар

Систематично натрапляю в мережі на скарги на те, що велосипедисти, діти, перехожі чи бігуни стали жертвою нападу собак.

От нещодавно про це написала і прихильниця та пропагандистка здорового способу життя Надія Самох. Мушу відреагувати і розповісти про те, як комфортно співіснувати людям і пухнастикам.

Важливо! Якщо ви бачите собаку, яка рухається вам на зустріч, то краще змініть свій маршрут. У бродячих собак є чіткий розподіл території проживання. Особливо треба уникати таких зустрічей з ними в період гуляння та вигодовування цуценят. Вчені довели, що собака дуже гостро реагує на викид адреналіну, яким супроводжується людський страх.

Ніколи не дивіться незнайомим (та й знайомим теж небажано) песикам в очі – вони не люблять “дуелей поглядами”, цим можна спровокувати до нападу.

Якщо собака поводиться агресивно, відразу тікати не рекомендується.

Якщо ж напад неминучий, відходити треба так: задкувати, але жодному разі не тікати. Водночас шукати очима безпечне місце – це огорожа, якась височина або автомобіль.

Якщо собаці вдалося вас звалити на землю, закривайте руками та зігнутими ліктями обличчя і шию, постарайтеся не рухатися. Тоді собака втратить до вас інтерес.

Що робити коли вкусив безпритульний пес?

Головне – невідкладно звернутися до медиків! Категорично не рекомендується самостійно обробляти рану йодом або зеленкою, адже це заважатиме лікарю визначити ступінь тяжкості рани.

Можете промити рану дезинфікуючим розчином – перекис водню, розведене у воді мило. Не використовуйте спиртовмісні рідини, адже спирт обпалить і так пошкоджену тканину.

Якщо кровотеча після укусу не дуже інтенсивна, то краще її не зупиняти. Так можете забезпечити вихід крові зі слиною тварини, в якій може міститися небезпечний вірус. Також в слині собаки велика кількість бактерій, які можуть нашкодити вашому здоров’ю. Тому важливо дати час, щоб організм самостійно вивів слину з рани.

Проблема безпритульних тварин є досить актуальною проблемою нашого міста. Притулку в Нововолинську не існувало. На стерилізацію безпритульних тварин коштів з бюджету нашого міста виділяються не в такому обсязі, в якому було б варто. Це проблема, яка потребує невідкладного рішення, оскільки кількість безпритульних собак зростає швидко, а їхня наявність у місті несе загрозу здоров’ю та життю нововолинців, що призводить до погіршення санітарно-епідеміологічного стану, оскільки розносять небезпечні хвороби (наприклад, сказ).

Стерилізація є цивілізованим та ефективним методом регулювання чисельності тварин у місті. Це ж стосується і кошенят, яких масово викидають на смітники міста.

На сьогодні волонтери своїми силами самостійно за власні кошти стерилізують бездомних тварин у місті. Місцеві ветеринари ідуть на зустріч цим проблемам.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
один коментар
  1. Диво, але моя подруга “укозькає”, практично, любу собаку. Нещодавно, в районі монастиря нас оточила ціла зграя бродячих собак і вони почали проявляти до нас агресію, і неабиякий апетит. Я, згорнув швиденько свою чоловічу гордість і раптом терміново захотів додому. Але моя супутниця, настирливо підбадьорюючи мене вигуками “Не бійся! Ідемо далі!”, нагадала, що штани ношу таки я і, обравши пса, що був найближче до неї, не роздумуючи протягнула руку, й почала його гладити. Й, о диво! Зграя, як зачарована, замовкла і, незважаючи на мене, вся зібралася навкруг неї й почала лащитись(!). Коли ми йшли на зад, деякі з собак ще підбігли до неї полащитись, але більшості вже не було. Що це?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...