<
Олена Лавренюк

Розвиток можливий лише тоді, коли люди зрозуміють філософію ОСББ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:19 | 20.06.2021 / Погляд / /
404
/ Коментарі відсутні

Тільки далекий від інтернет-простору не чув про скандал навколо нашого будинку. Завдяки “активним та свідомим” громадянам – прославились на радість жовтій пресі.

Як голова об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Каштан” маю поставити всі крапки над “ї”. Отже, почнемо з самого початку. Наш стоквартирний будинок, що знаходиться у Володимирі-Волинському за адресою вул. Сагайдачного, 3, бере участь у пілотному проєкті з термомодернізації.

Що ж таке ота програма “Енгергодім” і що вона дає ОСББ? На сайті зазначено, що завдяки їй можна відчути переваги комплексної енергомодернізації багатоквартирного будинку.

У підсумку отримуємо:

  • відшкодування до 60−70% витрат на роботи, матеріали та обладнання залежно від Пакета заходів з енергоефективності; зниження енергоспоживання;
  • зменшення рахунків за комунальні послуги (комплексна енергомодернізація допомагає знизити енергоспоживання до 50% (а в деяких випадках — і більше);
  • поліпшення зовнішнього вигляду будівлі;
  • підвищення комфорту та умов проживання;
  • підвищення вартості нерухомості;
  • поліпшення технічного стану будівлі;
  • якісне виконання робіт, що забезпечується авторським та технічним наглядом;
  • свідоме ставлення до екологічної ситуації в світі завдяки зменшенню викидів СО2.

Саме так, 70% вартості бере на себе Фонд Енергоефективності. Жителі ж, відповідно, лише 30%. Допомагає і місцева влада.

За сприяння першого заступника міського голови Ярослава Матвійчука, що виступив ініціатором програми “Тепла оселя”, відсотки по кредиту бере на себе орган місцевого самоврядування. Не кажучи про різного роду підтримку та сприяння, за що ми, жителі будинку, дуже вдячні!

Кредит – це серйозне зобов’язання для ОСББ, тому на загальних зборах мешканців було принято рішення і підвищити розмір внесків. Так, замість 5 грн\кв.м сплачуємо 13 грн.

Таким чином двокімнатна квартира сплачувала десь на 400 грн\місяць більше. Багато – скаже ви? Дійсно, сума не дуже й маленька… Однак! Наші рахунки за тепло нас приємно здивували, адже платили вдвічі менше. Як вважаєте, це – плюс? Звісно ж, не всі можуть мислити на перспективу, тому окремим вистачило нахабства не просто не платити за комунальні послуги, а й винести тему, яку спершу мусолили у дворі, на загальний огляд.

Ні, я не привласнювала собі грошей. Ні, у мене не буде краще, аніж у інших мешканців. Так, я – голова ОСББ “Каштан”, що має ряд задач і обов’язків. Хочете спробувати того хліба? Не проблема. Більшість людей продовжує жити у радянських світах, вірити у всемогутній жек та сподіватись на те, що всі проблеми хтось якось залагодить.

Ні, не залагодить. У тому і полягає філософія ОСББ: у відповідальності за спільний дім, у бажанні зробити його комфортним, затишним – таким, що туди хочеться повертатись!

Для тих, хто не дуже вірить у те, що термомодернізація вартує витрачених коштів та дійсно щось дає. У нашому місті 10 ( так, десять) будинків має досвід взаємодії із Фондом Енергоефективності – і це справді показник! ОСББ “Мрія” утепляється повністю, ба бітьше – вони йдуть далі і мають намір зробити облік тепла…поквартирно. Це буде дуже суттєвим плюсом для мешканців, дозволить заощадити ще більше.

Встановлено ряд індивідуальних теплових пунктів – ІТП. Переконана: ми – перші ластівки, чимало людей підуть нашим слідом. А поки – рухаємось у правильному напрямку! Вже невдовзі теж станемо справжньою окрасою княжого міста. А всім заздрісникам хочеться побажати всього найкращого та проявляти свою активність не перед мікрофонами та в соцмережах, обливаючи когось брудом, а на благо Володимира.

Що ж до ОСББ “Каштан”, то роботи ще тривають. Все під строгим і пильним контролем технагляду, зокрема і міжнародних експертів, представників Фонду, котрі, нагадаю, закрили 70% вартості. При таких нюансах будь-які зловживання просто неможливі, погодьтесь.

До слова, мені запропонували взяти під своє крило ще одну багатоповерхівку за адресою Ковельська,71 – це вже було озвучено на загальнобудинкових зборах. Отже, довіряють. І це приємно.

На жаль, вимушена звертатись до суду за наклеп. Імовірно, такі не дуже позитивні за емоційним навантаженням справи дещо відтермінують закінчення процесу термомодернізації, але цю війну починала не я…

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...