<
Володимир Скальський

Реконструкція площі у Володимирі-Волинському: потрібно провести археологічні розкопки та історичні дослідження

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:39 | 17.09.2019 / Погляд / /
14
/ Коментарі відсутні

Однією з головних обговорюваних тем у Володимирі-Волинському є реконструкції площі Героїв. Отож, дозволю собі кілька думок щодо проекту реконструкції площі.

1. Археологія

Треба провести розкопки. Без археологів жодної реконструкції там проводити не варто. На цьому місці люди жили дуже давно. Думаю, там знайдеться чимало цікавих знахідок: захованих і згублених монеток, ґудзиків, документів. Хтозна, може, нарешті, спростують легенди про підземні ходи.

2. Історія

Наразі немає розлогої історії площі: коли сформувалась, коли була реконструкція, які будинки стояли, хто у них жив, коли і чому їх зруйнували, які назви мала, хто, коли й які памʼятники ставив і зносив. Врешті, що ж то за могила з 27 невідомими? Маючи таку історію буде легше визначитись із нашими бажаннями щодо майбутнього площі.

3. По площі проходить лінія межі гетто

Цю лінію треба позначити іншим кольором і структурою бруківки, каміння чи що там буде.

4. На перехресті Ковельської та площі стояв доволі гарний будинок

Відбудовувати не варто – а от якусь візуалізацію (світлову або фото) можна було би зробити.

5. Назва площі – це треба проговорити

Хто ці герої, на чию честь названа площа? Видається, що це радянські герої. Можливо, є сенс повернутись до історичної назви?

6. Капличка – зайва

Але, те місце ідеальне для споруди. Тривалий час саме там стояли памʼятники (на фото видно постамент). Треба проговорити.

Постамент на площі

7. Фонтан – це дорого

Він вимагає дорогого утримання. Його ламають, там купаються, туди кидають сміття. І щонайменше пів року він не працює, бо зима і холодно. Ті, хто хочуть фонтан у Володимирі насправді хочуть виглядати «по-столичному». Є фонтан – значить, «велике» місто. Але, Володимир – місто маленьке. З фонтаном (він буде дешевий, тривіальний та часто непрацюючий) місто виглядатиме як шестикласниця, що вдягнула блискучу мініспідницю та каблуки старшої сестри, невміло намалювала губи маминою помадою та пошкандибала на дискотеку. Це смішно.

8. Зона для відпочинку

Мають бути дерева, лавки, смітники, туалет, велодоріжки та велопарковки, сонячні батареї та розетки для підзарядки. Можна організувати зупинку громадського транспорту (без стоянки і приватних автівок).

Теперішню площу видно справа посередині
Австрійці ремонтують, якщо не помиляюсь, вулицю князя Василька
Ще один постамент на площі
Кінна залізниця
* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...