<
Катерина Костючик

Про силу фейсбуку, батьківський бюджет, який йде на ремонт та меблі в садку, та чому про це треба мовчати…

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:37 | 14.11.2018 / Погляд / /
1
/ коментарі 4

Депутати, міська влада, мають право всюди говорити і звітуватися про те, що зроблено для садків, а батьки повинні мовчати! На жодній освітянській конференції чи в ЗМІ не прийнято про це говорити. А чому? Ми ж хочемо, щоб наші діти мали все найкраще. Ми ж живемо в бідній державі, в якої на зарплати освітянам не вистачає (хоча на щось інше, то є гроші), які там вікна, меблі та ремонти…

Нещодавно на фейсбук від мене була публікація, в якій я написала, що за 4 роки виховання моєї дитини в садку ми, батьки, зі своїх грошей, зробили для групи. Знизу вставлю ту ж цитату. Попросила батьків про подібний звіт. Чому? Бо це ж не секрет? Ну принаймі я так вважаю. Та виявляється, про це треба мовчати.

Замість того, щоб сказати батькам “дякую”, вихователя доводять до сліз, бо вона не пояснила батькам, що про це треба мовчати. Виглядає все саме так. Бо більшість мовчить, а якась там “Катерина Костючик з вашої групи пише щось там”…

Тепер по суті. Ось те, що написала Катерина Костючик:

“Ми купили в групу парти, меблі, поставили унітаз. Цього року останній рік в садку, але ще купуємо шафки. Зробили косметичний ремонт в спальні. Для наступної групи і батьків залишили ще що придбати, замінити… Можливо колись це закінчиться і одного разу дітки прийдуть в повністю оновлені групи. А батьківський гаманець зачіпати не будуть….Пишіть в коментарях скільки грошей вже занесли в садок…на меблі, вікна і щось там ще…”

Зауважу, що в якому саме садку моя дитина взагалі не було вказано! Потім в коментарях почали писати, що “найбільше беруть грошей в садку 6” і пішло поїхало…побори, прокуратура, не таке ставлення до дітей, батьки яких не здають гроші, ніхто в гаманець не лізе і так і далі і тому подібне, як то кажуть. Відповідальності за чужі слова я не несу.

Так, я від себе потім додала, що ми також в цьому садку. Так, я вважаю, що маю право звітувати про те, на що для садка здавала гроші. Так, з мого гаманця ніхто гроші не брав, не вимагав. Сказали здати – здаю. Ми заручники цієї системи. Я не кричу ніде, що поганий садок, погана завідуюча, і тим більше, поганий вихователь. Більше того, я всім завжди говорю і пишу, що наш садок хороший! Що в наш садок беруть всіх діток, не відмовляють.

І мене обурює, що мою виховательку доводять до сліз! Бо батьки розповідають про те, що щось здають і купують. Якщо хтось пише це грубо, емоційно, то це їхня справа. Про те, які ми всі герої у фейсбук, і я в тому числі, думаю зайвий раз можна не зауважувати. Мене обурює, що під тим обговоренням жодного слова про інші садки. Чому? Невже там інша ситуація? Та я думаю, що така ж! І це нормально, коли батькам дають право про це говорити.

І невже в міському бюджеті немає грошей на папір в садок, на якому батькам роздруковують завдання додому на одному листочку раз у тиждень, що на це також потрібно здавати?

Через пост у фейсбуці в садку кіпіш. Замість вдячності батькам за допомогу, відчитують вихователя. Це нормально?

Так, відверто кажучи обурює, що і на останній рік треба здавати гроші на шафки, якими моя дитина покористується, в хорошому випадку, лише пів року. Та нехай буде для інших діток, на 150 гривень не збіднію. Через 3-5-7 років я приведу в цей садок, можливо в цю групу, чи іншу, ще одну свою дитину, де інші батьки вже для моєї дитини все купили,яка вже, можливо, буде мати все нове і хороше і здавати не буде на що…

Як висновок, я з тих мам, які не кричать, що в садку побори, які просто здають кошти і наївно вірять, що дійсно їх немає більше де взяти. І вважаю, що маю право про це говорити. Та багато хто думає інакше, чи не так? Багато хто вважає, наприклад, що гроші хоча б на мінімальні потреби закладів дошкільної освіти є: на мило, туалетний папір і таке інше. І батьки не повинні здавати на це гроші. Ця система співфінансування садків та шкіл батьками безкінечна? І якщо батьківські комітети, керівництво дитсадків вважає, що це нормально, бо іншого виходу немає, то чому забороняють про це говорити?

Знаю, що багато хто боїться щось сказати. Тому я, як журналіст інтернет-видання “БУГ”, пропоную заповнити форму, в якій ви можете вказати інформацію, яку хочете повідомити. Для прикладу: Скільки грошей здаєте у фонд групи/класу/садка/школи. Чи не здаєте взагалі? Чи знаєте на що йдуть кошти? Що ви допомогли придбати? Чи були у вас конфліктні ситуації з приводу збору коштів та інші факти, про які бажаєте розповісти. Анонімність і конфіденційність ми гарантуємо.

Фото на головній –  ілюстративне.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 4
  1. Вихователів взагалі мають нізащо зарплата мізерна,а відповідальність за життя та безпеку 26 діток

  2. Не можу зрозуміти, чому такий галас навколо звітності щодо поповнення матеріальної бази садочкв за батьківський кошт.Аби все було прозоро, ніхто не сумнівався у правильному використанні батьківських внесків, такі звіти необхідні. Мало того, вважаю, що це повинні робити всі садочки не з примусу, а з метою запобігання виникнення корупційної складлвої.

  3. В цьому й вся суть. Напевне завідуюча садочка списала вже гроші які виділила держава чи спонсор ( якийсь благодійний фонд) на закупку парт і т.д. А потім зібрала за це ще гроші з батьків. Того й боїться розголосу, бо виходить корупція та користування службовим становищем.
    В мене знайома працює в садочку. Так розказувала за харчування. Дітям зазвичай дають по пів сосиски, а як перевірка, то дають по цілій сосисці. Висновок, хтось краде, а коли перевірка, то робить так як по нормах.
    Треба робити офіційний фонд рахунок, з якого б на потреби садочка брали гроші і звітували перед батьками. А пока це виглядає як корупція та використання службової посади.

  4. Та що там ті перепетії в порівнянні з привабливістю автором Катериною ?!
    Що не зайду на буг….то її краса в очі падає відразу!
    Ото красуня!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...