<

Ірина Пикалюк

Підприємництво з душею або Як може розвиватися соціальний бізнес у Нововолинській громаді

15:48 | 4.06.2024 / Погляд / /
109
/ Коментарі відсутні

 

Хочу поділитися з вами враженнями від проекту у Нововолинській громаді, спрямованого на розвиток соціального підприємництва. Цей проект не лише відображає важливість соціального підприємництва, а й показує, як воно може стати важливою складовою сучасного суспільства.

Робоча група, у яку входять представники громадських організацій, молоді, ВПО, підприємці, а також представники влади, протягом трьох місяців працювала над пропозиціями щодо внесення змін в Програму підтримки бізнесу у громаді, зокрема, в межах розвитку соціального підприємництва. Ми спілкувалися з власниками соціально відповідального бізнесу у Львові, переймали їхній досвід та набиралися мотивації спробувати запровадити подібне і у Нововолинській громаді.

І наразі наші пропозиції перебувають на огляді у громадськості. А вже 10 червня вони будуть передані до міського виконавчого комітету.

У проекті ми зосередилися на створенні умов для виникнення нових соціальних ініціатив. Це означає створення нових робочих місць, забезпечення доступу до товарів та послуг для малозабезпечених верств населення та загальний розвиток громади.

Важливо розуміти, що соціальне підприємництво може працювати в нашій громаді. Ми маємо багато талановитих та винахідливих людей, які готові працювати над розвитком цієї справи. За підтримки та інвестицій ми можемо створити стабільний та успішний сектор соціального підприємництва, який буде працювати на користь громади.

Також важливо зазначити, що розвиток соціального підприємництва є важливим кроком у напрямку забезпечення стійкого розвитку громади. Він сприяє підвищенню рівня соціального захисту, зменшенню безробіття та покращенню якості життя наших мешканців.

Цей документ – зміни до Програми розвитку підприємництва громади – це не лише невеликий крок, але й чітка стратегія дій, до якої ми дійшли спільно з вами. Ми дуже хочемо, щоб вона запрацювала. І я впевнена, що так і станеться. Дякую усім учасникам робочої групи за ініціативність, мотивацію, підтримку, роботу. 

Соціальне підприємництво сьогодні – це не лише засіб для заробітку, але й справжня сила для зміни на краще.

Воно дозволяє не лише створювати прибуток, але й вирішувати соціальні проблеми та підвищувати якість життя громади. Тому розвиток соціального підприємництва є ключовим елементом для створення стійкого та процвітаючого суспільства.

Світовий досвід свідчить, що соціальне підприємництво стало популярним у Європі ще в 80-90 роках минулого століття. Сьогодні у світі існує понад 11,5 млн соціальних підприємств. У Великій Британії, Німеччині, Польщі, Італії, Австрії та Чехії їх кількість вражає – від сотень тисяч до декількох тисяч. Це свідчить про популярність і важливість цього напрямку.

Україна не є винятком. З початку російсько-української війни, запит на соціальне підприємництво став надзвичайно великим, оскільки збільшилася кількість вразливих груп населення. Тепер, українське суспільство виявляє зацікавленість у розвитку цього напрямку, що є позитивним сигналом.

Розвиток соціального підприємництва важливий для громади. Він стимулює зменшення безробіття, забезпечує доступ до товарів та послуг для малозабезпечених верств населення і сприяє підвищенню якості життя. Соціальне підприємництво – це не лише спосіб заробітку, але й можливість змінити на краще наше суспільство.

Проєкт “Розвиток соціального підприємництва у Нововолинській громаді” реалізується Агенцією регіонального розвитку Прибужжя за підтримки Волинського Інституту Права в рамках проєкту “Посилення стійкості та підвищення професійної спроможності локальних інститутів громадянського суспільства в територіальних громадах Волинської та Рівненської областей”, який реалізується за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED) National Endowment for Democracy.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Жанна Білоцька
23.07.2024
Для тих, хто читає мою сторінку, сидячи вдома без води у Володимирі через пориви. До речі, мене її теж немає. А хлопці з ...
Олеся Яхно
21.07.2024
Складність війни для нас полягає ще й у тому, що окрім фронту, Україна має вирішувати також і проблеми тилу. Окрім ...
Жанна Білоцька
16.06.2024
Дозвольте коротко висловити власну думку. Безумовно повинні шанувати пам’ять загиблих у часи другої світової, під час ...
Юрій Лукницький
11.06.2024
Вважаю, що проблема з радянським обеліском у центрі Володимира не є такою складною, як її подають. Достатньо розібрати її ...
Олександр Сапронов
24.05.2024
Спочатку вони вб’ють твоїх митців. Заб’ють за гаражами художниць, доведуть до самогубства поетів, згноять у таборах ...