<

Життя за двох: історія маленької ковельчанки, якій пересадили серце 4-річного хлопчика

03:27 | 17.09.2023 / Новини / , , /
Перегляди
241
/ Коментарі відсутні

6-річна ковельчанка Соломійка, якій першій в Україні пересадили серце, вже школярка. Мама розповідає, що дитина каже, що тепер має їсти за двох. А ще вночі дівчинка сміється.

«Сніданок з 1+1» дізнався більше про життя дитини, порятунок якої не залишив байдужим нікого в Україні. 

Шестирічна Соломійка обожнює малювати і давно зображує серця, але нині ці малюнки здаються особливими, бо в грудях дівчинки б’ється донорське серце. Вона знає, що сердечко належало 4-річному хлопчику. 

Соломійка родом із Ковеля. Вона — наймолодша в багатодітній родині і змалку була дуже активна: на батуті стрибала, на велосипеді навчилася їздити. Але водночас вона дуже ніжна, мамина донька. У два роки дівчинка захворіла на бронхіт. Хвороба протікала складно. А коли здавалося, що найгірше позаду, лікарі виявили проблеми з серцем. Згодом діагностували тяжку патологію.

«Надія була, що може щось змінитись на краще. Але з кожним разом воно все гіршало і гіршало. Потім лікар нам сказала, що треба тільки трансплантації», – розказала мама дівчинки.

Кардіохірург, директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров розповідає:

«Вона вже була в критичному стані, і серце скорочувалось тільки на 20% від норми. Тому шансів вижити й пережити хоча б річний період у неї не було».

В Україні вже робили трансплантації серця дітям підліткового віку, їхніми посмертними донорами були дорослі люди. Але Соломійка потребувала маленького серця, серце дитини. У можливість такої операції батьки дівчинки навіть не вірили. Але на початку липня 2023 мамі Соломійки подзвонили. Для її доньки з’явилося серце. Донором став чотирирічний Юрчик. Він народився у Запоріжжі, але після повномасштабної війни разом із батьками жив у Рівному. Одного дня хлопчику несподівано стало зле.

Про те, що сталося, мама хлопчика згодом написала у мережі. Лікар за фахом, вона одразу кинулася рятувати сина, хоча після комп’ютерної томографії зрозуміла, що шанси вижити в її дитини дорівнюють нулю. Мама Юрчика знала, що її син неминуче помре, але є шанс врятувати інші життя. Так серце хлопчика стало порятунком для Соломійки і ще двох дітей, яким зробили пересадку нирок і печінки. Після операції лікарі дозволили мамі Юрчика послухати, як б’ється серце її сина. На прощання жінка залишила дівчинці подарунок – улюблену іграшку сина.

Соломійку вже виписали з лікарні, хоча попереду ще регулярні обстеження та реабілітація. Зараз дівчинка почувається добре і вже здійснила одну зі своїх мрій – стала школяркою. Перший рік вона навчатиметься дистанційно.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця