<

Зеленський підписав закон про електронний кабінет військовозобов’язаного

09:43 | 3.04.2024 / Новини / , , /
Перегляди
282
/ Коментарі відсутні

Президент Володимир Зеленський 2-го квітня підписав закон, який передбачає запуск електронного кабінету військовозобов’язаного.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

У картці відповідного законопроєкту №10062 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» зазначається, що 2 квітня закон повернули до ВР з підписом президента.

Як пише Бабель, передбачається, що Міноборони отримає дані про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться в різних державних реєстрах: Податкової служби, МОЗ, Мінʼюсту, МВС, ЦВК, Держміграційної служби та інших відомств.

Інформація міститиметься в електронному кабінеті військовозобовʼязаного. Відповідно до закону, згода призовників, військовозобовʼязаних і резервістів на обробку персональних даних не потрібна.

Нагадаємо: 16-го січня Верховна Рада підтримала в цілому проєкт закону про створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних і автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій.

У Міноборони пояснювали, що передбачає цей проєкт закону. Насамперед він сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також переведенню послуг і процесів для військовослужбовців у цифровий формат.

Документ передбачає вдосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних і резервістів. Це стосується частини налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку.

Законопроєкт запроваджує можливість створення і використання цифрового військового-облікового документу — сертифіката. В Україні створять реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який сприятиме наданню онлайн-послуг військовим.

Також створять портал електронних послуг для військовослужбовців і військовозобов’язаних, де буде можливість отримати статус учасника бойових дій онлайн, офлайн та автоматично за наявності необхідних даних у системі.

Водночас законопроєкт дає Міноборони можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО. Це дозволить:

  • вивільнити засоби ППО, які захищають національні дата-центри від обстрілів, і використати їх для прикриття інших обʼєктів військової та цивільної інфраструктури;
  • пришвидшити та розширити доступ Сил оборони України до розвідданих союзників;
  • прискорити розробку нових бойових систем та електронних сервісів для війська;
  • посилити захист даних від кібератак.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок