<

Замах на Трампа: нападника вбили, що відомо про нього

11:21 | 14.07.2024 / Новини / , , /
Перегляди
558
/ 1 коментар

Колишнього президента США Дональда Трампа ймовірно намагалися вбити на мітингу у Пенсільванії у суботу, 13 липня. Постріли пролунали, коли Трамп перебував на сцені. Стрілка вбили. ФБР оголосила його ім’я – це 20-річний Томас Метью Крукс.

Трамп виголошував промову, коли у нього стріляли. На кадрах видно, як він скривився, підніс руку до правого вуха, а потім пригнувся. У нього на обличчі була кров.

До Трампа підбігли охоронці, закрили його собою і вивели зі сцени. Перед тим, як піти, політик показав публіці стиснутий кулак.

Очевидці розповідають, що чоловік із автоматом зміг зайняти позицію на даху приблизно за 200 метрів від Трампа.

Підозрюваного у нападі вбили. Загинув також як мінімум один учасник мітингу, повідомив окружний прокурор.

У дописі у своїй мережі Truth Social Трамп сказав, що куля пробила “верхню частину” його правого вуха. Його вже виписали з лікарні.

“Я одразу зрозумів, що щось не так, почувши свист, постріли й одразу відчув, як куля роздирає шкіру”, — написав Трамп. “Було багато крові, тож я зрозумів, що відбувається”.

Трамп вийшов на зв’язок приблизно через 2,5 години після інциденту.

Він подякував секретній службі США та всім правоохоронним органам за швидку реакцію на стрілянину, а також висловив співчуття сім’ям загиблого та пораненого на мітингу.

“Неймовірно, що такий акт міг статися в нашій країні”, – написав Трамп.

Що відомо про нападника

Підозрюваного застрелили на місці події співробітники секретної служби США, повідомив речник агентства Ентоні Гульєлмі. Він додав, що під час стрілянини один перехожий загинув, ще двоє отримали важкі поранення.

Джерела в правоохоронних органах повідомили американському каналу CBS News, що нападник був озброєний рушницею та стріляв з будівлі за кілька сотень метрів від місця події.

Пізніше ФБР повідомила ім’я підозрюваного у нападі. Це 20-річний Томас Метью Крук.

Він з Бетел-Парк, район в окрузі Аллегені, штат Пенсільванія. Це містечко, розташоване за 70 км від Батлера, де стався замах на Трампа.

Кілька прихильників політика, які тримали плакати та стояли позаду Трампа, пригнулися.

Очевидці, які спілкувалися з BBC, припустили, що постріли могли пролунати з одноповерхової будівлі праворуч від сцени, де виступав Трамп.

Один зі свідків – Грег — розповів ВВС, що він помітив підозрілу особу, яка “повзала” на даху будівлі приблизно через п’ять хвилин після того, як Трамп вийшов на сцену. За його словами, він вказав поліції на цю людину.

Реакція Байдена

Президента Байдена поінформували про те, що сталося. Ось що заявив американський президент:

“Мені повідомили про стрілянину на мітингу Дональда Трампа у Пенсільванії. Я радий, що він у безпеці і почувається добре. Я молюся за нього, його родину та всіх, хто був на мітингу”. Він подякував секретній службі за роботу.

Пізніше Байден повідомив, що Трамп “почується добре”. За словами президента США, він намагався додзвонитися до свого суперника, але поки що не зміг цього зробити.

На запитання, чи вважає він, що на Трампа вчинили замах, Байден відповів, що висловиться з цього приводу пізніше: “Я маю думку, але немає фактів”.

Унікальна ситуація перед виборами

У травні цього року Дональд Трамп, звертаючись до потенційних спонсорів своєї президентської кампанії, запевняв їх, що Джо Байден “готовий його прибрати”.

Це була спроба Трампа послатися на обшук, який провели у його резиденції Мар-а-Лаго, звідки вилучили секретні документи, що залишилися у Трампа після його президентського терміну.

У цьому протоколі обшуку йшлося, що застосовувати силу, яка може призвести до смерті людини, можна лише в тому випадку, якщо існує “неминуча загроза смерті або серйозної фізичної шкоди для офіцерів або інших людей”.

Одним словом, якби хтось із тих, хто перебуває в резиденції Трампа, почав погрожувати офіцерам зброєю, вони мали б право відкрити вогонь. Трамп вирішив скористатися цим та звинуватив Байдена у тому, що президент нібито уповноважив офіцерів стріляти у нього.

Сам Дональд Трамп любить підігрівати такі розмови. Наприклад, напередодні звільнення Трампа з посади президента голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі зв’язався з китайським колегою, щоб запевнити його, що США не збираються атакувати Китай.

Обстановка тоді була напружена: Пекін вважав, що США готують удар по Китаю, а розвіддані, якими мав генерал Міллі, свідчили, що Китай через це може атакувати першим.

Вважаючи, що це може допомогти у деескалації ситуації, Міллі зв’язався з Китаєм особисто. “Це настільки кричущий вчинок, що в минулому покарання була б смерть!” – заявив тоді Трамп.

А у 2022 році він адресував слова “жити набридло” колишньому соратнику, Мітчу МакКоннеллу, який відмежувався від Трампа після погрому, влаштованого прихильниками екс-президента в Капітолії.

Сьогоднішня спроба замаху відбулася під час чергового передвиборчого мітингу Трампа у місті Батлер, штат Пенсільванія. Трамп сподівається взяти реванш у Джо Байдена та повернутися до Білого дому — у листопаді в країні відбудуться президентські вибори.

Ситуація, що складається довкола цих виборів, по-справжньому унікальна. З одного боку, колишній президент, якого звинувачують у серйозних кримінальних злочинах. Однак, він поки що успішно бореться за те, щоб не потрапити на лаву підсудних.

З іншого боку, нинішній президент, стан якого викликає серйозні побоювання навіть серед відданих виборців Демократичної партії. Після провалу на передвиборчих дебатах про його заміну заговорили і високопоставлені члени партії.

Джо Байден відкрито каже, що знімати свою кандидатуру не збирається: “Я переміг його одного разу і маю намір перемогти його знову”. Але його помилки – він називає Володимира Зеленського Путіним, а Камалу Харріс — Трампом – не обнадіюють його прихильників.

Опитування громадської думки показують, що частина американців, котрі планували голосувати за демократа, насправді хочуть голосувати проти Трампа, а не за Байдена.

Рейтинги обох кандидатів вагаються після невдач кожного, але спроба замаху на Дональда Трампа, ймовірно, додасть йому підтримки.




один коментар
  1. свідок Грег прям безцеремонно суне одіяло тріумфу на себе.
    пиcaки, то маразматик Бідон сказав шо дєд Трамп “почується добре”, чи то ви так безграмотно пишете?
    якшо ви – то вам у президенти США!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота