<

За рік на Волинській митниці вивили 219 випадків зловживань із гуманітарною допомогою

14:21 | 13.01.2024 / Новини / , , /
Перегляди
61
/ Коментарі відсутні

Впродовж 2023 року волинські митники скерували до правоохоронців 323 повідомлення про виявлені порушення, які містили ознаки злочинів. Це втричі більше, ніж за 2022 рік.

Про це повідомили у пресслужбі Волинської митниці.

Зокрема, за рік було виявлено 63 факти незаконного переміщення через митний кордон України наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів чи прекурсорів. У попередній кваліфікації порушень домінує переважно ст. 309 Кримінального кодексу (незаконне перевезення без мети збуту). З обігу було вилучено 1,4 кг наркотичних засобів, майже 2 тисячі пігулок та майже 18 кг психотропів.

Також припинено 21 спробу незаконного переміщення зброї та бойових патронів. У попередній кваліфікації таких порушень домінує ст. 263 Кримінального кодексу (поводження зі зброєю без передбаченого законом дозволу). У шести випадках повідомлень йшлося саме про злочини контрабанди, відповідальність за які передбачена у ст. 201 Кримінального кодексу. За цими напрямками роботи статистика виявлень залишається співмірною з показниками минулих років.

Стрімкий ріст кількості повідомлень до правоохоронців у 2023 році пов’язаний із виявленням митниками ознак злочинів у сфері використання гуманітарної допомоги. Торік було 219 таких випадків проти 2, зафіксованих у 2022 році. У попередніх кваліфікаціях ці порушення мали ознаки шахрайства (ст. 190), підробки документів (ст. 358), нецільового використання гумдопомоги (ст. 201-2), передбачених Кримінальним кодексом. На цей час Волинська обласна прокуратура внесла до ЄРДР інформацію про 89 виявлених митниками фактів, ведеться слідство.

До слова, аби зупинити зловживання, уряд з 1-го грудня 2023 року змінив порядок ввезення та обліку гуманітарної допомоги. Нині діє перехідний період, однак нагадуємо благодійним організаціям, що він завершиться 31-го березня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця