<

З початку року в понад 87 тисяч українців діагностували гострий мозковий інсульт

01:41 | 31.10.2023 / Новини / , /
Перегляди
128
/ Коментарі відсутні

В Україні з початку року в понад 87 тис. пацієнтів було діагностовано гострий мозковий інсульт. З них ішемічний інсульт діагностовано для 76 575 пацієнтів і геморагічний – для 10 802 пацієнтів.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

«З початку 2023 року 87 114 пацієнтам по всій Україні було діагностовано гострий мозковий інсульт. З них ішемічний інсульт діагностовано для 76 575 пацієнтів і геморагічний – для 10 802 пацієнтів. Найбільше інсультів було діагностовано у Дніпропетровській та Харківській областях та місті Київ», – йдеться у повідомленні.

У МОЗ наголошують, що кожна третя людина у світі має ризик отримати гострий мозковий інсульт і саме інсульт – друга за частотою причина смерті в усьому світі.

Найчастіше зустрічається ішемічний інсульт, коли кровоносна судина головного мозку закупорюється кровʼяним згустком (тромбом). Провокаторами хвороби в цьому випадку є атеросклероз судин, які постачають кров до головного мозку, або фібриляція передсердь (миготлива аритмія).

Другий тип – геморагічний інсульт – виникає в результаті розриву кровоносних судин, через що кров виливається у мозкову тканину та пошкоджує її.

Як зазначають в МОЗ, людина з ознаками інсульту, яка отримує допомогу лікарів упродовж перших 4-5 годин (так зване «терапевтичне вікно»), має більше шансів повернутися до повноцінного життя та уникнути тяжких й незворотних наслідків.

Багато років поспіль існувала практика, коли «швидка» доставляла хворого на інсульт до найближчої лікарні. Проте далеко не завжди найближча лікарня має необхідні потужності, фахівців та обладнання для діагностики і лікування таких станів. Через це хворий і лікарі втрачають дорогоцінний час.

Наразі, як повідомляють у міністерстві, триває черговий етап медичної реформи, в рамках якого змінено підходи до лікування інсультів.

«Створюється спроможна мережа медичних закладів з інсультними центрами та блоками. Саме ці заклади мають у своєму складі кардіологічні блоки, які дозволяють застосовувати сучасні методи лікування, такі як тромболізис та тромбоекстракція. Також у таких медичних закладах є можливості для необхідної реабілітації, яка надасть змогу пацієнту повернутися до нормального життя», – наголосили в міністерстві.

Зазначається, що саме госпіталізація в обладнаний інсультний блок або центр може допомогти знизити летальність на 5%.

Інсультний блок – це мультипрофесійна команда фахівців, до якої входять лікарі, медсестри та фахівці з реабілітації. І якщо ці три ланки працюють разом, допомога надається на найвищому рівні, а пацієнт одужує швидше.

Для діагностики та лікування гострого мозкового інсульту є медзаклади, законтрактовані Національною службою здоров’я. Усього таких медзакладів нині 229 по всій країні.

Серед безоплатних послуг, які гарантовані пацієнту з інсультом чи підозрою на нього: первинний огляд, термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія, лабораторні та інструментальні дослідження.

Також до безоплатного пакета входять: тромболітична терапія включно з необхідними ліками, ендоваскулярне лікування (малоінвазивна хірургія судин головного мозку), нейрохірургічна допомога, ліки з Нацпереліку тощо.

Окрім цього, НСЗУ оплачує і вторинну профілактику інсульту, харчування в стаціонарі та медичну реабілітацію.

Завдяки програмі «Доступні ліки», пацієнти з серцево-судинними захворюваннями можуть отримати в аптеці безоплатно або з невеликою доплатою ліки від серцево-судинних захворювань.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота