<

Європарламент проголосував за надання Україні пакета допомоги на €50 млрд

08:27 | 28.02.2024 / Новини / , /
Перегляди
52
/ Коментарі відсутні

У Європейському парламенті схвалили надання Україні пакета допомоги на 50 мільярдів євро — Ukraine Facility. Програма передбачає надання Україні цих коштів впродовж 2024-2027 років.

Про це стало відомо з трансляції пленарного засідання Європарламенту, передає Громадське.

За виділення коштів проголосували 536 євродепутатів, водночас 40 із них виступили проти цього. Тепер це рішення має підтримати Рада Європейського Союзу, щоб воно стало чинним.

Під час засідання Європарламент ухвалив фінальний регламент виплати коштів після того, як на саміті 1 лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили виділити цей пакет для України. Загальні 50 мільярдів євро розділять на позики (33 мільярди євро) і гранти (17 мільярдів євро), які виплачуватимуть упродовж 2024-2027 років.

Раніше в українському уряді стверджували, що розраховують отримати перший платіж за програмою Ukraine Facility на суму 4,5 мільярда євро вже у березні.

Натомість, щоб отримувати кошти з цього пакета, Україна має підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, зокрема багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати дотримання прав людини, зокрема й меншин.

Принаймні кожні чотири місяці Європарламент запрошуватиме Єврокомісію для обговорення реалізації реформ, які український уряд планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця