<

Європа та США закликали Грузію відмовитися від закону про «іноагентів»

23:18 | 7.04.2024 / Новини / , , /
Перегляди
48
/ Коментарі відсутні

Глави парламентських комітетів закордонних справ кількох країн Європи закликали Грузію відмовитись від законопроєкту про «іноагентів», а у США вважають, що він збиває Тбілісі з європейського шляху.

Текст спільного листа опублікував голова комітету із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхельсон у соцмережі Х, передає Укрінформ.

Його підписали представники Естонії, Литви, Латвії, Данії, Ірландії, Франції, Німеччини, Італії, Польщі, Чехії, Британії та Норвегії.

Парламентарі вважають, що законопроєкт про «Прозорість іноземних впливів» у разі ухвалення послабить активне проєвропейське громадянське суспільство Грузії. Вони нагадали, що грузини раніше негативно відреагували на спробу керівною партією ухвалити цей законопроєкт, вийшовши на мітинги у травні 2023 року. Тоді влада пообіцяла відкликати цей проєкт.

Парламентарі назвали його «у стилі путінської росії».

«Закликаємо керівну партію «Грузинська мрія» відкликати проєкт з парламентського розгляду, адже ми продовжуємо підтримувати європейські прагнення грузинського народу й очікуємо, що Грузія дотримуватиметься своїх зобов’язань щодо розвитку демократії, верховенства права і прав людини», – йдеться у листі.

Прессекретар Держдепу США Метью Міллер у соцмережі X зауважив, що у Державному департаменті стурбовані щодо цього законопроєкту, який «зіб’є Грузію з її європейського шляху і завдасть шкоди громадським організаціям, які покращують життя громадян». Він закликав владу Грузії «просуватися у прагненні вступити в ЄС».

До слова, 3-го квітня стало відомо, що парламент Грузії знову ініціює законопроєкт про «іноземних агентів». Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі за це різко розкритикувала правлячу партію.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наміри уряду Грузії повернутися до розгляду законодавства щодо «іноземних агентів» суперечать зміцненню демократичних інституцій.

Експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі заявив, що ухвалення закону про «іноагентів» у Грузії є частиною стратегії Москви щодо викорінення впливу Заходу на пострадянському просторі.

Згодом у Тбілісі пройшла акція протесту проти цього законопроєкту.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок