<

Як путін: Лукашенко дозволив собі довіку лишатись у парламенті Білорусі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:16 | 1.01.2023 / Новини / , /
Перегляди
67
/ Коментарі відсутні

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко в п’ятницю, 30-го грудня, підписав зміни до закону «Про Національні збори (парламент) Республіки Білорусь», які дозволять йому залишатись у політиці й після формального припинення повноважень.

Зміни передбачають зменшення ваги білоруського парламенту на користь новоутвореного органу – Всебілоруських народних зборів, утвореного після так званого референдуму про внесення поправок до конституції Білорусі. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на БЕЛТА.

По-перше, замість двох сесій білоруських Народних зборів буде лише одна – з вересня по червень. По-друге, в парламенту відбирають права обирати суддів Конституційного суду й членів Центральної виборчої комісії.

При цьому депутати обох палат білоруського парламенту – Палати представників (нижньої) та Ради Республіки (вищої) – беруть участь у Всебілоруських народних зборах як делегати.

Зрештою, Лукашенко передбачив положення, згідно з яким президент Білорусі, який припинив виконання своїх повноважень, входить до складу Ради Республіки за його згодою довічно. Аналогічне положення було схвалене і в Росії у 2020 році, де Володимир Путін після теоретичного припинення повноважень президента зможе бути членом Ради Федерації РФ.

Нагадаємо, згідно з даними режиму Лукашенка, понад 65% білорусів підтримали проєкт нової конституції. Вона передбачає створення нового органу – Всебілоруських народних зборів (ВНЗ), який матиме право відправляти у відставку президента, а також визнавати результати виборів.

Довгий час вважалося, що нова конституція відкриває політичний транзит – Олександр Лукашенко покине президентську посаду, але очолить ВНЗ. Втім згодом виявилося, що нова конституція «обнуляє» попередні президентські каденції Лукашенка, а також дозволяє йому поєднувати посади президента та голови ВНЗ.

Лукашенко закріпив свою владу після президентських виборів у серпні 2020 року, які не визнали більшість держав світу. За їхніми результатами було створено уряд Білорусі у вигнанні, який очолює опозиціонерка Світлана Тихановська.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 Травня, Субота