<

Виїхали та не повернулися: що кажуть керівники благодійних фондів Волині про втечу чоловіків за кордон через «Шлях»

13:26 | 27.01.2024 / Новини / /
Перегляди
1051
/ 1 коментар

Журналісти видання «Українська правда» отримали у своє розпорядження списки військовозобов’язаних осіб, які в 2023 році виїхали з держави через систему «Шлях» та не повернулися.

Суспільне намагалося зв’язатися з 10 керівниками благодійних фондів та громадських організацій, яких згадали в розслідуванні.

Наразі вдалось отримати коментарі у двох з них.

“Серця патріотів”

Загалом вдалось взяти коментар у керівника благодійного фонду на Волині “Серця патріотів” Сергія Балицького. З його слів, він подавав дані про волонтерів до системи “Шлях”, а військова адміністрація надавала дозвіл військовозобов’язаним чоловікам на перетин кордону.

За два роки, говорить керівник фонду, з його подання сто чоловіків на волонтерських засадах виїжджали з України та поверталися назад.

“Як мені відомо по відкритих кримінальним справам, то не повернулось чотири чоловіки. Вони виїздили по декілька разів, привозили автівки на фонд, а потім у них ще ж було кілька вільних днів на перетин, і вони ним скористалися. Виїхали та не повернулися”, — каже Сергій Балицький.

ГО “Волинський актив молоді”

У системі YouControl серед засновників громадської організації зазначений народний депутат від Волині Валерій Стернійчук та його помічник, депутат Луцької районної ради Андрій Лев.

У коментарі Андрій Лев сказав, що не причетний до цієї громадської організації, а зазначений у системі лише як засновник.

“Тепер я буду ініціювати, щоб в цій ситуації розібралися правоохоронці, бо за таких обставин було згадане моє ім’я”, — зазначив Андрій Лев.

БФ “Добра справа”

Засновника благодійного фонду “Добра справа” Андрія Лінника у Луцькому міськрайонному суді судять за переправлення 78 ухилянтів за кордон. Судові засідання тривають з жовтня 2023 року.

Свою вину волинянин не визнає. Нині обов’язки голови фонду виконує Олександр Проноза, Журналістам поки не вдалось зв’язатися із ним.

БФ “Віримо в Україну”

Серед засновників благодійного фонду — колишній заступник голови Волинської обласної військової адміністрації Юрій Гупало.

До колишнього посадовця додзвонитися журналісти не змогли. Відомо, що він з 12-го січня уже не працює в обласній адміністрації, бо написав заяву на звільнення.

Серед уповноважених осіб БФ на системі YouControl зазначений також Анатолій Шваб. На дзвінки журналістів він не відповідає.

Що відомо про розслідування і списки військовозобов’язаних, які втекли з України через “Шлях”

26-го січня вийшло журналістське розслідування Михайла Ткача, в якому йдеться про внесення до системи “Шлях” даних про військовозобов’язаних чоловіків, які перетнули кордон з Україною та не повернулися.

У матеріалі згадуються такі фонди та організації: “Добра справа”; “Подих милосердя”; “Разом у майбутнє”;”Віримо в Україну”;”Відчуй тепло”;”Велике серце України”; “Незламність і відвага”; “Серця патріотів”;”Промінь надії”; БФ “Повернусь додому”.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота