<

Вибори президента Словаччини: у першому турі виграв прозахідний кандидат

16:48 | 24.03.2024 / Новини / /
Перегляди
130
/ Коментарі відсутні

Колишній міністр закордонних справ, прозахідний кандидат Іван Корчок переміг у першому турі президентських виборів у Словаччині 2-го березня.

Про це повідомляє Європейська правда.

Іван Корчок, як свідчить результат голосування після підрахунку 100% голосів, лідирував з підтримкою 42,52% виборців.

Його опонент, член керівної коаліції та спікер парламенту Петер Пеллегріні, посів друге місце з 37,03%. 

Тепер 6-го квітня відбудеться другий тур виборів, який визначить переможця.

Корчок був міністром закордонних справ в уряді Ігоря Матовича та постійним представником Словаччини в ЄС, головою делегації на переговорах про вступ країни до НАТО у 2003 році, а також послом у Німеччині та США.

Корчок йде у президенти як самовисуванець, проте його кандидатуру підтримують більшість опозиційних сил: ліволіберальна “Прогресивна Словаччина”, а також праві консерватори з партії “Свобода та справедливість” та Християнсько-демократичного руху.

Пеллегріні обійняв посаду прем’єр-міністра Словаччини у 2018 році після того, як Роберт Фіцо був змушений піти у відставку на тлі скандалу щодо вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової.

Партія Пеллегріні “Голос” посіла третє місце на останніх парламентських виборах. Вона увійшла до коаліції разом зі SMER – SD прем’єр-міністра Роберта Фіцо та націоналістичним молодшим партнером SNS. Їхній уряд припинив військову підтримку України та ініціював суперечливу реформу у сфері правосуддя, що призвела до масових протестів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця