<

Вперше з 2022 року в усіх районах Волині будуть розкидати вакцину від сказу

14:04 | 23.05.2024 / Новини / , /
Перегляди
67
/ Коментарі відсутні

Вперше від початку повномасштабної війни в усіх чотирьох районах на Волині будуть розкидати приманки з вакциною від сказу диких тварин.

Про це розповів головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини Сергій Войтюк, пише Суспільне.

З його слів, у 2022 році на Волині вакцину від сказу не розкладали, торік це робили лише в Луцькому районі.

На Волинь привезли 93 тисячі 300 доз вакцини. До повномасштабної війни брикети з препаратом розкидали з літаків, зараз це роблять вручну.

“Тоді достатньо було, щоб в літаку була одна людина, а зараз нам треба, як кажуть, для всієї області — 715 людей”, — каже Сергій Войтюк.

Нині стартувала весняна кампанія вакцинація, планують розкидати орієнтовно 376 тисяч доз вакцини. Запланована також осіння кампанія. Зі слів головного спеціаліста, випадків сказу диких тварин в області побільшало. Торік зареєстрували 57 випадків, від початку 2024-го — 17.

Принада із вакциною для тварин має форму брикета зі змеленого м’ясо-кісткового борошна. Держпродспоживслужба просить волинян не підіймати з землі принади і не переносити їх в інше місце.

22-го травня вакцину розкидали у Торчинській громаді. Ветеринарам і працівникам Держпродспоживслужби допомагали місцеві жителі. Принади розкладають за кожні 200 метрів неподалік сіл і біля лісу, де можуть бігати лисиці.

“Дуже багато розвелося лисиць, бо відстрілювати не можна, тому кладемо вакцину, вони її з’їдають. Кладемо у темне місце, вони її знаходять, бо гарно пахне”, — говорить лікарка ветмедицини Луцького району Ілона Косюр. З її слів, імунізація тварини після отримання вакцини наступає через 7-14 днів.

Як додав головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини, наступну партію вакцини в області отримають 28 травня.

Довідково: Сказ — це вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів без вчасно розпочатого лікування стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Червня, Неділя