<

ВООЗ: Навіть повністю вакцинованим проти коронавірусу людям варто носити захисні маски – це через штам «Дельта»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:41 | 28.06.2021 / Новини / /
Перегляди
207
/ Коментарі відсутні

Штам коронавірусу «Дельта», ймовірно, стане панівним у світі. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) радить усім носити маски й дотримуватися соціальної дистанції – так можна запобігти поширенню штаму.

Як пояснила помічниця генерального директора ВООЗ Маріанджела Сімао, повна вакцинація проти коронавірусу не повинна давати людям відчуття безпеки, а «самі вакцини не зупинять поширення вірусу серед людей», про це пише Громадське з посиланням на CNBC.

«Людям треба і далі постійно носити маски, бути в провітрюваних місцях, слідкувати за гігієною рук… фізичною дистанцією, уникати натовпів. Ці заходи й досі важливі: навіть якщо ви повністю вакциновані, вірус продовжує поширюватися», — пояснила Сімао.

У низці держав з високими темпами вакцинації проти коронавірусу почали послаблювати епідемічні обмеження. Наприклад, у США ще з травня повністю вакциновані люди можуть у більшості випадків не носити захисні маски.

Станом на 26 червня у США проти коронавірусу повністю вакцинувалися 152 мільйони людей, або понад 46%. В останні дні по всій країні в середньому COVID-19 виявляють у майже 12 тисяч людей, і це число залишалося відносно стабільним.

Але, приміром, в Ізраїлі, де темпи вакцинації — одні з найвищих у світі, половина інфікованих штамом «Дельта» людей були повністю щеплені препаратом Pfizer / BioNTech. І в країні знову посилили COVID-обмеження, зокрема повернули обов’язкове носіння масок.

Детальніше про штам «Дельта»

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала його таким, що «викликає занепокоєння», адже він є більш заразним — це вже четвертий штам, який змусив непокоїтися ВООЗ.

Штам, який уперше виявили в Індії, має дві ключові мутації зовнішньої «спайкової» частини вірусу, що прикріплюється до клітин людини. У Великій Британії цей штам називають в 1,6 раза заразнішим, аніж штам «Альфа». Він також у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 раза частіше — до реанімації. Вакцини проти цього штаму, ймовірно, є ефективними.

За даними ВООЗ, щонайменше в 92 країнах зафіксували «Дельту». Штам зараз домінує серед хворих під час спалаху в Росії. Учені Національної академії наук попереджають, що через ситуацію в РФ новий спалах в Україні може розпочатися ще до осені.

В Україні вже зафіксували декілька випадків зараження штамом «Дельта».

Крім того, щонайменше в десяти країнах виявили мутований варіант штаму — «Дельта плюс». Його зафіксували у Великій Британії, США, Канаді, Португалії, Польщі, Швейцарії, Росії, Туреччині, Японії та Непалі. У МОЗ Великої Британії вважають, що мутований варіант «Дельта плюс» може бути загрозливішим, ніж оригінальний штам «Дельта».

В Україні уряд вніс зміни до карантинних норм для протидії поширенню штаму коронавірусу «Дельта», які діятимуть з 2 липня. Зокрема, вони стосуватимуться в’їзду в Україну з країн, де зараз спостерігається спалах цього штаму.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя